Sigurd Toresson fra Bjarkøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sigurd Toresson fra Bjarkøy
Født1005
Far Tore Hund
NasjonalitetNorge

Sigurd Toresson fra Bjarkøy, født en gang rundt år 1005, var etter det vi vet den eneste sønnen til Tore Hund, den mektige høvdingen fra Hålogaland, og dennes hustru Ranveig. Det er lite som nevnes om Sigurd i historien, og antagelig levde han selv et lite dramatisk liv, og med en far som hadde vært med på å drepe helgenkongen Olav var det antagelig best å ikke dra til seg for mye oppmerksomhet. Når han døde er også ukjent.

Sigurd Toresson var født inn i den mektigste høvdingættene i Hålogaland, og høvdinger som Tore Hund på Bjarkøy, Tore Hjort i Vågan, Torolv KveldulvssonSandnes, HårekTjøtta, Herlaug og Hrollaug i Namdalen, Olve GrjotgardssonEgge og Håkon Grjotgardsson hadde i tiden rundt 1000-tallet en økonomisk styrke og politisk makt som gjorde dem uavhengig av høvdingene på Vestlandet. Trøndelag og Nord-Norge (Hålogaland) utfylte hverandre ved at korn fra Inn-Trøndelag ble byttet i fangstprodukter fra kysten i nord. Dessuten seilte høvdingene sørover til nordsjølandene og brakte hjem smykker, våpen og finere varer. I tillegg bant høvdingene i Hålogaland strategiske allianser sørover gjennom giftemål.

Sigurds onkel bar samme navn, Sigurd Toresson fra Trondenes, og var en av de store håløyghøvdingene. Han var gift med Sigrid, søster til Erling Skjalgsson fra Jæren. Snorre Sturlason forteller at Sigurd var en meget rik og en høyt hedret mann.

Sigurds og Tores søster var Sigrid Toresdatter som ble gift med Olve Grotgardson fra Egge, og bodde derfor i Inn-Trondheimen. Hun ble senere gitt i ekteskap til Kalv Arnesson, som også var en av Tore Hunds forbundsfeller i kampen mot Olav Digre. Sigrid er en hovedperson Vera Henriksens roman Sølvhammeren.

Sagalitteraturen nevner en mann ved navn Sigurd fra Hålogland som på denne tiden seilte flere ganger til Island og andre steder. Selv om denne Sigurd ikke er uttrykkelig nevnt som Sigurd Toresson kan man anta det er snakk om samme mann.

Sigurd selv ble gift med en jevnaldrende kvinne fra Island, Aud Snorresdatter. Hun var datter av Snorre Gode, en mann med posisjon på Island, og som egentlig het Torgrim Torgrimsson, og nevnes i Eyrbyggja saga (Sagaen om Øyrbyggjene) og i Njåls saga. Sigurd traff Aud i Norge, men kanskje kjente han henne fra før. Aud var først gift med en Viga-Barde (Viga = Drap) fra Island som dro med Aud til Norge. Etter en heftig krangel dro Viga-Barde fra Aud og til Miklagard, gikk inn i væringkorpset og ble senere drept i et slag.

Med Aud fikk Sigurd datteren Ragnhild Sigurdsdatter som ble strategisk gift med Jon Arnesson fra Giske, sønn av Arne Arnesson, og han nedstammet fra Erling Skjalgsson på Sola og Astrid Tryggvesdatter, søster av Olav Tryggvason. Ragnhild og Jon fikk sønnen Vidkun Jonsson fra Bjarkøy, som nevnes flere ganger i kongesagaene.

Snorre Sturlasson nevner i tillegg at Ragnhild og Jon fikk barna Sigurd Hund, Erling Jonsson og Jartrud Jonsdatter.