Sigismund Levanevsky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sigizmund Levanevsky
Sigizmund Levanevsky.jpg
Født15. mai 1902
St. Petersburg[1]
Død13. august 1937 (35 år)
Nordpolen
Utdannet ved Q4174242
Beskjeftigelse Flyger, militær
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Sovjetunionen
Utmerkelser Helt av Sovjetunionen, Leninordenen
TroskapUSSR
Våpenartinfanteri, luftfart
Tjenestetid1918 - 1930

Sigizmund Aleksandrovich Levanevsky (russisk Сигизмунд Александрович Леваневский) (født 15. mai 1902 - død 13. august 1937) var en russisk pilot av polsk opprinnelse. Han fikk ærestittelen Helt av Sovjetunionen i 1934.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Sigizmund Levanevsky ble født inn i en polsk famile i St. Petersburg. Hans bror Józef Lewoniewski (1899-1933) var en polsk militærflyver som også drev med sportsflygning. Sigizmund engasjerte seg i Oktoberrevolusjonenbolsjevikenes side. Senere deltok han i den russiske borgerkrigen, som innrullert i den Røde Armé fra 1918. I 1925 ble han uteksaminert fra Sevastopol Naval Aviation School og ble militærflyver. I 1930 ble han overført til reserven.

Fra 1933 var han pilot ved Glavsevmorput' (hovedkvarteret til den sjøkommandoen for den innenlandske nordområdene) og gjennomførte flere langdistanseflyvninger. Den 20. juli 1933 fløy han den amerikanske piloten James Mattern fra Anadyr til Nome. Mattern hadde blitt tvunget til å lande like ved Anadyr under sitt forsøk på en jordomflyvning, og ble tilslutt reddet av lokale inuitter. I april 1934 lettet Levanevsky fra en improvisert flystripe på isen i Arktis i Chukchi Sea for å delta i aksjonen der besetningen fra det forliste dampskipet Cheliuskin ble reddet. Han nådde ikke frem til ulykkesstedet fordi han selv havarerte i nærheten av Kapp Vankarem. Litt senere fløy han imidlertid ut en kirurg som skulle yte akutthjelp til en av de forliste. Han fikk tittelen Helt av Sovjetunionen for sin medvirkning til redningsaksjonen.

Nordpol-flyvninger[rediger | rediger kilde]

Postage stamp, USSR, 1935: Sigizmund Levanevsky frimerke med rød overtrykk for "Moscow - San Francisco flight via the North Pole", august 1935.

I august 1935 fløy Levanevsky over Nordpolen for første gang, i en flyvning som startet i Moskva og endte opp i San Francisco. I likhet med den samtidige Charles Lindbergh i USA, ble Levanevsky feiret som en helt i luftfartens nye æra. I begynnelsen av 1936 fløy han tilbake fra Los Angeles til Moskva, og tilbakela dermed 19 000 km på denne turen.

Den 12. august 1937 gjennomførte en Bolkhovitinov DB-A (no. N-209, et langdistanse bombefly) med en besetning på seks mann under Levanevskys ledelse, en langdistanseflyvning fra Moskva til USA via Nordpolen. Radiokommunikasjonen ble brutt neste dag,13. august, klokken 17:58 Moskva-tid, da flyet kom ut for vanskelige værforhold. De sovjetiske myndighetene finansierte to leteaksjoner, henholdsvis i 1937 og i 1938, for å finne det savnede flyet. Til dette brukte de fly som var innkjøpt fra det amerikanske forsvaret og underlagt kommandoen til den kanadiske flygeren Herbert Hollick-Kenyon, som var spesialist på flyvninger i Arktis og annen ødemark. Jimmie Mattern, som Levanevsky hadde bidratt til å redde fire år tidligere, kom fra California bak spakene på en Lockheed Electra med tilnavnet "The Texan" for å ta del i søket etter sin tidligere redningsmann.[2] Etter de mislykkede søkene ble alle medlemmene av Bolkhovitinovens besetning antatt omkommet.

I mars 1999 oppdaget Dennis Thurston fra Minerals Management Service i Anchorage noe som så ut som et flyvrak i Camden Bay, mellom Prudhoe Bay og Kaktovik. I pressen ble det spekulert på om var Levanevskys fly Thurston hadde sett, men det lyktes ikke å finne tilbake til det angivelige flyvraket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 19. des. 2014
  2. ^ «The diary of Jimmie Mattern, Pioneer Airman part V». AAHS Journal: 22. våren 1998. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]