Hopp til innhold

Sigbjørn Skåden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sigbjørn Skåden
Født4. jan. 1976Rediger på Wikidata (48 år)
Tromsø[1]
BeskjeftigelseSkribent, lyriker Rediger på Wikidata
MorAsbjørg Skåden
NasjonalitetNorge
Medlem avKulturrådet
UtmerkelserÅrets unge kunstner (2005) (forrige: Johan Ánte Utsi)[2]

Sigbjørn Skåden (født 4. januar 1976 i Tromsø) er en samisk forfatter og kulturarbeider fra Planterhaug (nordsamisk: Lánttedievvá) i Tjeldsund, tidligere Skånland kommune. Han er nå bosatt i Tromsø.

I 1997 var han blant stifterne av ungdomsforeninga Stuornjárgga Sámenuorak (tilknyttet Norske Samers Riksforbund), som i 1999 startet opp Márkomeannu – en samisk kultur- og musikkfestival som arrangeres i grenseområdet mellom Tjeldsund kommune i Troms og Evenes kommune i Nordland og jobber for å fremme markasamisk kultur.

Han har studert litteratur og har hovedfag i litteraturvitenskap fra Universitetet i Tromsø. Han har også en mastergrad i britisk litteratur fra University of York. 2022–2025 er han oppnevnt som rådsmedlem i Norsk kulturråd.[3]

Han er sønn av Asbjørg Skåden, som var lærer og sametingsrepresentant 1997–2001.

Forfatterskap

[rediger | rediger kilde]

I 2004 debuterte Sigbjørn Skåden som forfatter med det episke langdiktet Skuovvadeddjiid gonagas. Handlingen er hentet fra ei samisk bygd i Ofotenregionen i mellomkrigstiden. Diktet er lagt over myten om den evige jøde, og følger den unge, samiske mannen Jusup, som vender tilbake til hjembygda etter flere år i Sør-Norge.[4][5] I 2005 var Skåden årets unge artist på Riddu Riđđu, hvor han framførte en dramatisert oppsetning av diktet. I 2007 ble boka utgitt på norsk med tittelen Skomakernes konge, gjendiktet av han selv. Samme år ble Skuovvadeddjiid gonagas nominert til Nordisk råds litteraturpris. I 2007 var han også prologforfatter for Festspillene i Nord-Norge.

I november 2009 kom diktsamlinga Prekariáhta lávlla. Diktene følger de samiske karakterene Debbie og Ian, som har fått navn etter Joy Division-vokalist Ian Curtis og hans kone Deborah Curtis. I Prekariáhta lávlla trekkes det ei linje mellom samenes kulturpolitiske oppvåkning på 70- og 80-tallet og postpunkbevegelsen – en musikkbevegelse som oppstod i Nord-England på siste halvdel av 70-tallet.

Høsten 2010 gikk Skåden ut i det samiske ungdomsmagasinet Š og avslørte seg selv som forfatter av den anonymiserte bloggromanen Ihpil: Láhppon mánáid bestejeaddji. Boka utgir seg for å være en gjengivelse av en blogg skrevet av ei ung, lesbisk samejente som ble funnet druknet i Tromsø havn i desember 2007. Romanen ble skrevet fortløpende som en blogg høsten 2007[6][7], før den sommeren 2008 ble utgitt i bokform etter bloggerens angivelige død. I bokutgivelsen er det den fiktive samejentas bloggeralias "Ihpil" som står oppført som forfatter. Boka kom i norsk oversettelse i april 2010 med tittelen Ihpil: De fortapte barns frelser.

I 2012 gav han ut ei faktabarnebok om samer med tittelen Sámit/Samer. Boka er gitt ut i to versjoner, på nordsamisk og norsk, i Cappelen Damms faktaløveserie.

Skåden fikk utdelt Arbeidsstipend for nordnorske forfattere i 2021, et stipend utbetalt av Troms og Finnmark fylkeskommune og Nordland fylkeskommune.

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]
  • Skuovvadeddjiid gonagas – lyrikk, Skániid girjie (2004)
    • Skomakernes konge – lyrikk, Skániid girjie (2007)
  • Ihpil: Láhppon mánáid bestejeaddji – dagbokroman, Skániid girjie (2008)
    • Ihpil: De fortapte barns frelser – dagbokroman, Skániid girjie (2010)
  • Prekariáhta lávlla – lyrikk, Skániid girjie (2009)
  • Sámit/Samer – faktabok for barn, Cappelen Damm (2012)
  • Våke over dem som sover – roman, Cappelen Damm (2014)
  • Fugl – roman, Cappelen Damm (2019)
Som redaktør
  • Riimiin rámiin - tornesamisk ungdomsantologi – Skániid girjie (2003)
  • Samiske stedsnavn i Skánik/Skånland – Skániid girjie (2010)

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ riddu.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Kulturdepartementet (17. desember 2021). «Nye medlemmer og varamedlemmer til Norsk kulturråd». Regjeringen.no (på norsk). Besøkt 3. januar 2022. 
  4. ^ Dømt til å vandre – Lyrisk beretning om samen Jusup som knytter an til Ahasverus-myten i Aftenposten
  5. ^ Fascinerende priskandidat; nordlys.no
  6. ^ Bloggen Ihpil
  7. ^ Ga seg ut for å være ung og lesbisk samejente på blogg nrk.no
Forrige mottaker:
Ellisiv Lindkvist
Vinner av Havmannprisen
Neste mottaker:
Siri Pettersen