Sigbjørn Skåden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sigbjørn Skåden
Sigbjørn Skåden under Márkomeannu 2019 02 (cropped).jpg
Født4. jan. 1976Rediger på Wikidata (45 år)
Tromsø kommune[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, lyrikerRediger på Wikidata
Mor Asbjørg SkådenRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Årets unge kunstner (2005)[2]Rediger på Wikidata

Sigbjørn Skåden (født 4. januar 1976 i Tromsø) er en samisk forfatter og kulturarbeider fra Planterhaug (nordsamisk: Lánttedievvá) i Tjeldsund, tidligere Skånland kommune. Han er nå bosatt i Tromsø.

I 1997 var han blant stifterne av ungdomsforeninga Stuornjárgga Sámenuorak (tilknyttet Norske Samers Riksforbund), som i 1999 startet opp Márkomeannu – en samisk kultur- og musikkfestival som arrangeres i grenseområdet mellom Tjeldsund kommune i Troms og Evenes kommune i Nordland og jobber for å fremme markasamisk kultur.

Han har studert litteratur og har hovedfag i litteraturvitenskap fra Universitetet i Tromsø. Han har også en mastergrad i britisk litteratur fra University of York.

Han er sønn av Asbjørg Skåden, som var lærer og sametingsrepresentant 1997–2001.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

I 2004 debuterte Sigbjørn Skåden som forfatter med det episke langdiktet Skuovvadeddjiid gonagas. Handlingen er hentet fra ei samisk bygd i Ofotenregionen i mellomkrigstiden. Diktet er lagt over myten om den evige jøde, og følger den unge, samiske mannen Jusup, som vender tilbake til hjembygda etter flere år i Sør-Norge.[3][4] I 2005 var Skåden årets unge artist på Riddu Riđđu, hvor han framførte en dramatisert oppsetning av diktet. I 2007 ble boka utgitt på norsk med tittelen Skomakernes konge, gjendiktet av han selv. Samme år ble Skuovvadeddjiid gonagas nominert til Nordisk råds litteraturpris. I 2007 var han også prologforfatter for Festspillene i Nord-Norge.

I november 2009 kom diktsamlinga Prekariáhta lávlla. Diktene følger de samiske karakterene Debbie og Ian, som har fått navn etter Joy Division-vokalist Ian Curtis og hans kone Deborah Curtis. I Prekariáhta lávlla trekkes det ei linje mellom samenes kulturpolitiske oppvåkning på 70- og 80-tallet og postpunkbevegelsen – en musikkbevegelse som oppstod i Nord-England på siste halvdel av 70-tallet.

Høsten 2010 gikk Skåden ut i det samiske ungdomsmagasinet Š og avslørte seg selv som forfatter av den anonymiserte bloggromanen Ihpil: Láhppon mánáid bestejeaddji. Boka utgir seg for å være en gjengivelse av en blogg skrevet av ei ung, lesbisk samejente som ble funnet druknet i Tromsø havn i desember 2007. Romanen ble skrevet fortløpende som en blogg høsten 2007[5][6], før den sommeren 2008 ble utgitt i bokform etter bloggerens angivelige død. I bokutgivelsen er det den fiktive samejentas bloggeralias "Ihpil" som står oppført som forfatter. Boka kom i norsk oversettelse i april 2010 med tittelen Ihpil: De fortapte barns frelser.

I 2012 gav han ut ei faktabarnebok om samer med tittelen Sámit/Samer. Boka er gitt ut i to versjoner, på nordsamisk og norsk, i Cappelen Damms faktaløveserie.

Skåden fikk utdelt Arbeidsstipend for nordnorske forfattere i 2021, et stipend utbetalt av Troms og Finnmark fylkeskommune og Nordland fylkeskommune.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

 • Skuovvadeddjiid gonagas – lyrikk, Skániid girjie (2004)
  • Skomakernes konge – lyrikk, Skániid girjie (2007)
 • Ihpil: Láhppon mánáid bestejeaddji – dagbokroman, Skániid girjie (2008)
  • Ihpil: De fortapte barns frelser – dagbokroman, Skániid girjie (2010)
 • Prekariáhta lávlla – lyrikk, Skániid girjie (2009)
 • Sámit/Samer – faktabok for barn, Cappelen Damm (2012)
 • Våke over dem som sover – roman, Cappelen Damm (2014)
 • Fugl – roman, Cappelen Damm (2019)
Som redaktør
 • Riimiin rámiin - tornesamisk ungdomsantologi – Skániid girjie (2003)
 • Samiske stedsnavn i Skánik/Skånland – Skániid girjie (2010)

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
Ellisiv Lindkvist
Vinner av Havmannprisen
Neste mottaker:
Siri Pettersen