Sideroxylon marginatum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideroxylon marginatum
Nomenklatur
Sideroxylon marginatum
(Decne.) Cout. in Arq.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenlyngordenen
Familiesapodillefamilien
SlektSideroxylon
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet

Økologi
Habitat: bratte klipper
Utbredelse: Kapp Verde

Sideroxylon marginatum er et evigrønt treslag i sapodillefamilien.

Det blir 1–5 m høyt, mer sjeldent opptil 12 m, med rødbrun til mørkegrå bark. Bladene er elliptiske til avrundede, læraktige, 5–11 cm lange og 3–6 cm brede. Bladranden er litt bølgende. De femtallige blomstene sitter som regel 3–10 sammen mellom bladene på den øvre tredjedelen av greinene. Kronbladene er vokst sammen i en tredjedel av lengden og har en hvit farge med røde flekker. Pollenbærerne stikker aldri ut av krona. Frukten er et kulerundt bær som er 0,7–1,5 cm i diameter. Griffelen sitter igjen på den modne frukten.

Sideroxylon marginatum er utbredt i Kapp Verde på øyene Santo Antão, São Vicente, São Nicolau, Boa Vista, Santiago, Fogo og Brava. Den vokser i bratte klipper fra havnivå opp til 1350 moh, men for det meste 200–1000 moh. Den vokser svært spredt og er i fare for å dø ut på flere av øyene.

Man mente tidligere at arten Sideroxylon marmulano vokste på Kanariøyene, Madeira og Kapp Verde. En studie fra 2005 viser at det dreier seg om tre ulike arter, én i hver øygruppe. Artsnavnet Sideroxylon marginatum er derfor tatt i bruk for arten i Kapp Verde.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]