Sichuankjøkkenet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sichuankjøkkenet, szechuankjøkkenet eller szechwankjøkkenet (kinesisk: 四川菜; pinyin: Sìchuāncài, eller: 川菜; Chuāncài) er et av det kinesiske kjøkkens åtte hovedretninger. Maten fra provinsen Sichuan er norm- og navngivende. Kjøkkenet er imidlertid i dag ikke bare utbredt i store deler av Kina, men også utenlands, med en viss variasjon som følge.

Stavemåten szechuankjøkkenet er kanskje mer utbredt enn sichuan-.[trenger referanse] Szechuan er en eldre transkripsjon av provinsen Sichuans navn.

Kjøkkenet er kanskje best kjent for sin hete og bedøvende krydring (mala, 麻辣). Guaiwei og yuxiang er to av krydderblandingene som benyttes. Bruken av má là wèi xíng (痲辣味型), eller «het og bedøvende smak» er et typisk element i sichuankjøkkenet. Dette særtrekket skyldes den omfattende bruken av hvitløk, chili og sichuanpepper (花椒). Peanøtter, sesampasta og ingefær er også fremtredende ingredienser i sichuankjøkkenet.

Det er mange lokale varianter av sichuankjøkkenet innen provinsen Sichuan og byprovinsen Chongqing – som politisk var del av Sichuan frem til 1997. De fire regionale undergrupper er Chongqing-stilen, Chengdu-stilen, Zigong-stilen, og buddhistisk vegetarianerstil.

Eksempler på retter:[rediger | rediger kilde]