Sibirkornell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sibirkornell
Sibirkornell
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cornus alba
L.
Norsk(e) navn: sibirkornell,
kvitkornell
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Cornales
Familie: kornellfamilien
Slekt: kornell
Habitat: skog, elvebredder
Utbredelse: øst i europeisk Russland, Sibir, Mongolia, Korea, Nord-Kina

Sibirkornell (Cornus alba eller Swida alba) er en løvfellende busk i kornellfamilien. Denne arten er tradisjonelt blitt kalt kvitkornell på norsk, og navnet «sibirkornell» ble tidligere bare brukt om kultivaren 'Sibirica'.

Den blir opptil tre meter høy med opprette greiner og danner ofte tette bestander. Greinene er ikke rotslående som hos slektningen alaskakornell. Unge kvister er som regel røde. Bladene er motsatte, elliptiske, hårete, med avrundet basis og har fem–sju par buete sidenerver. Blomstene sitter i halvskjermlignende kvaster; de er 6–8 mm store og har fire gulhvite kronblad. Blomstringstiden er i juni–juli. Frukten er nesten kulerund, 8 mm stor og hvit.[1][2]

Sibirkornell vokser i løv- og barskog og i kratt langs elvebredder. Den er utbredt øst i europeisk Russland og i Sibir, Mongolia, Korea og Nord-Kina.[2] Denne hardføre planten er en av de vanligste hagebuskene i Norge. Villformen dyrkes ikke, men det finnes en rekke kultivarer, som 'Sibirica' med sterkt røde greiner, 'Elegantissima' med hvite bladkanter og 'Kesselringii' med mørke greiner.[3][4] Arten antas å ha et visst potensial for å kunne fortrenge naturlig vegetasjon, og i Fremmedartslista er den plassert i kategorien høy risiko med bakgrunn i stort invasjonspotensial og liten økologisk effekt.[5]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kornell». Den virtuella floran. Besøkt 28. juli 2017. 
  2. ^ a b «Cornus alba». Flora of China. Besøkt 28. juli 2017. 
  3. ^ Det Norske hageselskap (1998). Hageselskapets sortsliste (9 utg.). Oslo: Grøndahl Dreyer. s. 64–67. ISBN 82-504-2454-9. 
  4. ^ I. Palmstierna (1999). Trær & busker i hagen. Oversatt av N.P. Thuesen, foto B.K. Johanson. Orion. s. 121. ISBN 82-458-0370-7. 
  5. ^ «Sibirkornell Swida alba». Fremmedartsbasen 2018. Artsdatabanken. Besøkt 21. januar 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]