Sibeliushuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sibeliushuset
LandFinland
StedLahtis
Etablert2000
Kart
Kart
Sibeliushuset
60°59′42″N 25°39′04″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (fi)

Sibeliushusets eksteriør
Sibeliushuset innvendig

Sibeliushuset (finsk: Sibeliustalo) er en kongress- og konsertsal ved bredden av innsjøen Vesijärvi i Lahtis. Den er oppkalt etter komponisten Jean Sibelius.

Allment[rediger | rediger kilde]

Bygningen stod klar i mars 2000. Arkitektene Kimmo Lintula og Hannu Tikka utformet konserthuset som er bygget i tre. Akustikken var det et amerikansk firma, Artec Consultants fra New York, som var ansvarlig for. Konsertsalen har 1 229 sitteplasser. Idéen til bygget oppstod etter en arkitektkonkurranse som stilte krav om at at et gammelt snekkerverksted fra 1907 skulle inkorporeres i nybygget.[1]

Arrangementer[rediger | rediger kilde]

Sibeliushuset var åsted for et uformelt EU-toppmøte i forbindelse med Finlands EU-formannskap i oktober 2006.

Lahtis internasjonalt kjente orgelbyggeri, Grönlunds Orgelbyggeri som holder til i Ristinkirko har også lokaler i Sibeliushuset. Sibeliushusets orgel i fransk-romantisk stil ble tatt i bruk i 2007.[2] Orgelet er bygget av Grönlunds Orgelbyggeri i Gammelstad (Luleå). Også Sinfonia Lahti (Lahtis byorkester) har sitt sete i Sibeliushuset.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 26. mai 2016. Besøkt 2. juni 2016. 
  2. ^ «Ranskalaisromanttiset urut soivat muhkeasti» (finsk). Lahden Sibeliustalo Oy. 27. januar 2008. Arkivert fra originalen 9. februar 2008.