Siamesisk algeeter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Siamesisk algeeter
Nomenklatur
Crossocheilus oblongus
Andrew Smith, 1931
Populærnavn
siamesisk algeeter (SAE)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseStrålefinnede fisker
OrdenKarpefisker
FamilieKarpefamilien
SlektCrossocheilus
Økologi
Habitat: ferskvann
Utbredelse: fastlandet av Sørøst-Asia

Siamesisk algeeter (ofte forkortet SAE) er en karpefisk som holder til i elver og bekker, samt oversvømte skoger i regntiden.

Den har en lysebrun, langstrakt kropp med en litt flat buk. Den har en tydelig, svart, vannrett stripe fra snute til hale. Denne fisken kan bli opp til 16 cm lang.

Akvaristikk[rediger | rediger kilde]

Denne hardføre arten er ofte å finne i akvariehandelen, og er en av de mest populære og effektive rengjørerne av akvarier. Den går for å være en av de få artene som eter penselalger[1]. Når man skal kjøpe siamesisk algeeter, bør man imidlertid passe på at man får riktig art. Disse fiskene er ofte feilmerket i butikken, flying fox (Epalzeorhynchos kalopterus), falsk flying fox (Garra cambodgiensis), kinesisk algeeter (Gyrinocheilus aymonieri) og siamesisk algeeter (Crossocheilus siamensis) blir ofte forvekslet med hverandre selv om de utseendemessig ikke er så like.

De er aktive og raske svømmere som stimer hvis de holdes i en gruppe, men noen enslige individer viser aggresjon mot sine egne og beslektede fisker. Generelt kan SAE holdes i de fleste selskapskar, det rapporteres sjelden at de er aggressive slik som kinesisk algeeter eller ildhale.

Siden SAE er effektive for å holde algeveksten nede i akvariet, holder mange dem i tett beplantede kar med sterk belysning som øker algeveksten. I motsetning til andre algeetende akvariefisk, verdsettes SAE for sin evne til å ete rødalger. Dette er imidlertid opportunistiske fisker som tar både bunntabletter og annet fôr, en tendens som blir mer tydelig med alderen.

De foretrekker temperaturer fra 24 til 26 °C, en pH mellom 6,5 og 8,0 og en hardhet på 5-20 dH. De er dyktige hoppere, og akvariet bør derfor ha et tettsluttende lokk slik at den siamesiske algeeteren ikke ender opp på gulvet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Iversen, Nicklas (23. juni 2019). «Guide: Bli kvitt penselalger». Akvaportalen.no. Besøkt 8. september 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]