Gjørmemudderflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sialis lutaria»)
Gjørmemudderflue
Sialis lutaria
Nomenklatur
Sialis lutaria
(Linnaeus, 1758)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenMudderfluer
FamilieMudderfluefamilien
SlektSialis
Økologi
Habitat: larver i ferskvann, voksne på land
Utbredelse: nord og Mellom-Europa, sjelden helt i sør.
Norge

Gjørmemudderflue (Sialis lutaria) er en av mudderfluene (Megaloptera). Den er den vanligste av fem arter i Norge og blir ofte bare omtalt som «mudderflue». Den er ikke uvanlig og kan finnes ved innsjøer. De voksne flyr ikke langt fra vannet.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gjørmemudderflue er den eneste norske arten mudderflue som kan kalles vanlig. Den finnes i hele Norge. Det finnes ytterligere fire norske arter som alle er sjeldne, to av artene har en nordlig utbredelse og er bare funnet helt nord i Norge.

For sikker artsbestemmelse av de fem norske artene mudderfluer må genitalia undersøkes.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Gjørmemudderflue er et mørkt brunsvart insekt. De er forholdsvis kraftige dyr. Vingene er svakt sotfarget med tydelig og markert vingeribbenett. Vingespennet er mellom 20 og 35 mm. og kroppen er ca. 10-16 mm. lang.

Larvene er opptil 20 millimeter lange. De har utvendige gjeller, parvise og utstående på hvert av leddene på bakkroppen. Bakkroppen ender i en hale (telson). Larvene har omtrent ti hudskift.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Gjørmemudderflue finnes i ferskvann, ved stranden av større og mindre innsjøer. Larvene lever i vannet (akvatisk), som rovdyr og lever av andre mindre dyr, som insekter.

De voksne (imago) flyr i juli og august. De lever ganske kort og tar nesten ikke til seg næring. Mudderfluer er ganske trege og store insekter og er dårlige flygere og finnes derfor alltid i nærheten av vann. De flyr med en ganske sterk summende lyd. De voksne kan påtreffes mellom mai og juni.

Eggene plasseres i stillestående ferskvann, i grupper på vannplanter i mindre og større innsjøer. Larvene finnes ofte på ganske store dyp, nedgravd i bunnslammet. De lever som predator (rovdyr) på andre mindre dyr.

De bruker normalt to år på utviklingen. Når de er klar for å gå inn i puppeperioden forlater de vannet og graver seg ned i jorden like ved stranden.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]