Shkodërsjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shkodërsjøen
Liqeni i Shkodrës
Скадарско језеро
Utsikt fra broen over Skhodersjøen ved Krusevac.
LandAlbania[1]
Montenegro
LandMontenegro, Albania
Areal 370–530 km²
Høyde 6 moh.
TilløpMorača
UtløpBojana
Posisjon
Kart
Shkodërsjøen
42°10′00″N 19°19′00″Ø

Shkodërsjøen (albansk: Liqeni i Shkodrës, serbisk: Скадарско језеро, Skadarsko jezero) er en innsjø på grensen mellom Montenegro og Albania, og er den største innsjøen på Balkan. Innsjøen har fått navn etter byen Shkodër nord i Albania.

Overflaten er seks meter over havnivå, og arealet varierer mellom 370 og 530 kvadratkilometer. Innsjøen får det meste av vannet fra elva Morača og renner ut i Adriaterhavet via den 41 kilometer lange elva Bojana, som danner grensen mellom Albania og Montenegro den siste halvdelen før den når havet.

Den montenegriske delen av innsjøen og området rundt ble utpekt til nasjonalpark i 1983. I nordvest er det store delta- og sumpområder. Dette er et av de største fuglereservatene i Europa med 270 fuglearter, blant annet noen av de siste krøllpelikanene i Europa. Innsjøen inneholder også mye måke og hegre, i tillegg til store mengder fisk, som karpe, laue og damkaruss. Noen arter vandrer mellom havet og innsjøen, som alminnelig stør, adriatisk stør, stamsild, europeisk ål, havabbor, multer og skrubbe.

I 1996 ble området en del av Ramsar-konvensjonens liste over våtmarksområder av internasjonal betydning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Common Database on Designated Areas, besøkt 26. juni 2021[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Moraca-elvens delta er et sumpområde ved våtmark som har Ramsar-status.