Shilan Shorsh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Shilan Shorsh
Shilan Rashid Ahmed
FødtRosa Rzgar Shorsh
1974Rediger på Wikidata
Irak, Irak
Død18. mai 2013Rediger på Wikidata
Brann
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Rosa Rzgar Shorsh, kjent som Shilan Shorsh eller Shilan Rashid Ahmed (født 1974 i Irak, død 18. mai 2013 i Bergen) var en kurdisk kvinnerettighetsforkjemper, politiker og aktivist.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Shorsh flyktet fra Irak i 1998 på grunn av sitt engasjement for kvinners rettigheter. Hun fikk oppholdstillatelse i Norge i 1999[1] og bodde resten av sitt liv i Bergen.

Hun var med å starte Selvstendig Demokratisk Kurdisk Kvinnegruppe (SDKK) i september 2004 og ble valgt til leder samme år. I sitt frivillige arbeid arrangerte Shilan Shorsh seminarer, demonstrasjoner og etablererte støttegrupper for å rette fokus mot undertrykking av kurdiske kvinner. I 2006 mottok hun Bergen kommunes likestillingspris. Under prisutdelingen sa byrådsleder Monica Mæland:

«Likestillingsprisen går til Shilan Shorsh som har flyktet fra Irak til Norge nettopp på grunn av sitt engasjement for kvinners rettigheter, og som her i Norge har fortsatt dette viktige arbeidet.» [2]

I 2009 mottok hun og SDKK Unni og Jon Dørsjøs minnepris, som utdeles av NKS, for deres arbeid mot tvangsekteskap i det kurdiske miljøet.

Shorshs sterke engasjement mot tvangsekteskap og sosial kontroll skaffet henne mange motstandere, og hun ble flere ganger truet på livet.

Shorsh var i flere år partipolitisk aktiv, først i Rød Valgallianse og Rødt, og senere i SV. Hun var en perioden kvinnepolitisk ansvarlig i Bergen RV. Våren 2013 ble hun valgt inn i styret i Bergen SV.

Dødsfall[rediger | rediger kilde]

Shilan Shorsh omkom i en brann i sitt eget hjem i Fyllingsdalen 18. mai 2013. Politiet etterforsket brannen og konkluderte med at den var påsatt og at det dermed ikke kunne dreie seg om noen ulykke. Politiet etterforsket saken med utgangspunkt i at brannen enten var en mordbrann, eller at Shorsh tok sitt eget liv. Shorshs familie ga i tiden etter dødsfallet uttrykk for at de fryktet av hun var blitt drept. I et intervju med NRK henviste Shorshs yngre søster Shahen Ahmed blant annet til at Shorsh hadde vært utsatt for trusler og hatt voldsalarm en periode i 2006.[3]

En ti centimeter stor glipe i døren inn til soverommet der Shilan ble funnet død, gjør at politiet ikke kan utelukke at en annen person var til stede da brannen startet.[4]

Saken ble henlagt 17. desember 2013.[4] Etter stor oppmerksomhet rundt saken i media bestemte politiet i Hordaland i samråd med førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen seg for å gjennomgå saken på nytt i oktober 2014.[5][6] I september 2015 kunngjorde politiet i Hordaland at saken var henlagt på nytt, fordi man hadde konkludert med at dødsfallet ikke skyldtes et straffbart forhold.[7]

En rekke profilerte politikere deltok i bisettelsen av Shorsh 31. mai 2013, deriblant SV-politikerne Inga Marte Thorkildsen, Oddny Irene Miljeteig, Audun Lysbakken og Rødt-politiker Torstein Dahle.

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bergensavisen: Shilan Shorsh døde i brannen i Fyllingsdalen 21. mai 2013
  2. ^ Aftenposten: Kjent aktivist omkom i brann 21. mai 2013
  3. ^ NRK Hordaland: – Vi frykter at hun ble drept 21. mai 2013
  4. ^ a b VG: Hva skjedde med Shilan Shorsh? 25. oktober 2014
  5. ^ TV2: Politiet vurderer Shilan-saken på nytt 26. oktober 2014
  6. ^ «Se VGTV-dokumentaren: Hva skjedde med Shilan Shorsh?». www.vg.no. 26. oktober 2014. Besøkt 21. september 2020. 
  7. ^ «Fakta om Shilan Shorsh». www.ba.no (norsk). Bergensavisen. 11. september 2015. Besøkt 21. september 2020. «I oktober i fjor gjenopptok Hordaland politidistrikt etterforskningen av saken. Torsdag ble det kjent at politiet har konkludert med at det ikke har skjedd noe straffbart.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]