Sherman Adams

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Sherman Adams
GLSAAdams.jpg
Født8. januar 1899
Dover
Død27. oktober 1986 (87 år)
Hanover
Utdannet ved Dartmouth College (–1920), offentlig skole
Beskjeftigelse Politiker, papir (–1944), bankvirksomhet, styreleder
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA

Llewelyn Sherman Adams (født 8. januar 1899 i East Dover i Vermont i USA, død 27. oktober 1986 i Hanover i New Hampshire) var en amerikansk republikansk politiker og forretningsmann. Han var den 77. guvernøren i delstaten New Hampshire 19491953. Som presidentens assistent (Assistant to the President) ledet han Det hvite hus' stab under USAs president Dwight D. Eisenhower 1953-1958. Han ble nødt til å fratre fra Det hvite hus etter at det ble avslørt at han hadde tatt imot en vikunjapelskappe og et orientalsk teppe av en tekstilprodusent i Boston hvis forretninger var under granskning av de føderale myndigheter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Adams tjenestegjorde under første verdenskrig i US Marines. Han avla i 1920 sin grunneksamen ved Dartmouth College. Han gjorde deretter karriere innen papirindustrien og bankvesenet.

Adams var representant i New Hampshire House of Representatives, underhuset i delstatens lovgivende forsamling, 19411944, de to siste årene som ordfører. Han var deretter representant i Den amerikanske kongressen 19451947. Han var kandidat i republikanernes primærvalg forut for guvernørvalg i New Hampshire i 1946, men tapte mot embetsinnehaveren Charles M. Dale. Han representerte deretter den amerikanske celluloseindustriens interesser i New York og vant i 1948 års guvernørvalg i New Hampshire. Han ble gjenvalgt i 1950.

Adams hadde en svært sentral rolle i Det hvite hus i Eisenhowers første embetsperiode og begynnelsen av den andre. Journalisten Jack Anderson rapporterte i 1958 om gaver som Adams hadde fått av tekstilprodusenten Bernard Goldfine. Skandalen som førte til Adams' avgang ble kjent som The Overcoat Affair.

Michael Medved har skildret Adams' maktstilling i Det hvite hus i boken The Shadow Presidents: The Secret History of the Chief Executives and Their Top Aides (1979).

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 John R. Steelman 
Stabssjefer i Det hvite hus i USA
Etterfølger:
 Wilton Persons