Shell Eco-marathon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Shell Eco-marathon er en internasjonal konkurranse for studenter som arrangeres av Shell. Det primære målet med konkurransen er å konstruere en bil som kan kjøre lengst mulig på en energiekvivalent som tilsvarer en liter bensin. Det sekundære målet er å skape metoder og teknologier som kan brukes for å produsere mer bærekraftige drivstoffløsninger for fremtidige biler.

Konkurransen startet i 1939 ved et av Shells laboratorier i USA.[1] Forskerne der konkurrerte om hvem som klarte å kjøre lengst med en gallon drivstoff. Konkurransen vokste ut fra disse uhøytidelige konkurransene og kom etter hvert til Europa. Shell Eco-Marathon i den formen den har nå, startet i 1985 i Frankrike og involverte unge ingeniører og forskere fra 20 europeiske land.

I Europa ble SEM avholdt på Cirquit Paul Armagnac i Gers i Frankrike frem til 2008. Senere ble den også avholdt i Tyskland og Storbritannia, og siden 2012 arrangeres den i Rotterdam i Nederland. I Rotterdam kombineres nå konkurransen med Shell Energy Lab som er et opplevelsessenter med energi som tema. Fra Norge har studenter fra NTNU i Trondheim og fra Høgskolen i Østfold deltatt i konkurransen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Historien bak Shell Eco-marathon
  2. ^ Om Shell Eco-marathon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]