Shell Eco-marathon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Shell Eco-marathon er en internasjonal konkurranse for studenter som arrangeres av Shell. Det primære målet med konkurransen er å konstruere et kjøretøy som kan kjøre lengst mulig på en energiekvivalent som tilsvarer en liter bensin. Det sekundære målet er å skape metoder og teknologier som kan brukes for å produsere mer bærekraftige drivstoffløsninger for fremtidige biler.

Konkurransen startet i 1939 ved et av Shells laboratorier i USA.[1] Forskerne der konkurrerte om hvem som klarte å kjøre lengst med en gallon drivstoff. Konkurransen vokste ut fra disse uhøytidelige konkurransene og kom etter hvert til Europa. Shell Eco-Marathon i den formen den har nå, startet i 1985 i Frankrike og involverte unge ingeniører og forskere fra 20 europeiske land.

I Europa ble SEM avholdt på Cirquit Paul Armagnac i Gers i Frankrike frem til 2008. Senere ble den også avholdt i Tyskland og Storbritannia, og siden 2012 arrangeres den i Rotterdam i Nederland. I Rotterdam kombineres nå konkurransen med Shell Energy Lab som er et opplevelsessenter med energi som tema. Fra Norge har studenter fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim og fra Høgskolen i Østfold (HiØ) deltatt i konkurransen.[2] I 2016 ble SEM avholdt på Queen Elisabeth Park i London, England. HiØ vant prisen for beste design i Urban Consept kategorien dette året med kjøretøyet VARG - Fomed by Nature.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]