Shell Eco-marathon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Shell Eco-marathon er en internasjonal konkurranse for studenter som arrangeres av Shell. Det primære målet med konkurransen er å konstruere en bil som kan kjøre lengst mulig på en energiekvivalent som tilsvarer en liter bensin. Det sekundære målet er å skape metoder og teknologier som kan brukes for å produsere mer bærekraftige drivstoffløsninger for fremtidige biler.

Konkurransen startet i 1939 ved et av Shells laboratorier i USA. Forskerne der konkurrerte om hvem som klarte å kjøre lengst per liter drivstoff. Konkurransen vokste ut fra disse uhøytidelige konkurransene og kom etter hvert til Europa. Shell Eco-Marathon i den formen den har nå, startet i 1985 i Frankrike og involverte unge ingeniører og forskere fra 20 europeiske land.

Den europeiske delen av konkurransen ble flyttet fra Tyskland i 2012, og arrangeres nå i Rotterdam i Nederland. I Rotterdam kombineres nå konkurransen med "The Lab" som er et opplevelsessenter med energi som tema. I 2013 ble konkurransen arrangert 15. - 19. mai, og det norske laget fra NTNU kom på 3. plass i sin kategori Urban Concept. De siste årene har kun ett lag deltatt fra Norge, men alle høyskoler/universitet med relevant kompetanse kan melde seg på. Konkurransen kombineres ofte med masteroppgaver for studentene på laget. Tilsvarende konkurranser avholdes i også i Asia og Amerika.