Sharps rifle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sharps rifle
Basisdata
OpphavslandUSAs flagg USA
TypeBaklader
Innført1848
Utfaset1881
Bruker(e)US Army
US Navy
Ostindiske kompani
Tekniske data
Kamring.45-70 Government
MekanismeKilemekanisme med perkusjon
Vekt4,3 kg
Lengde120 cm
MagasinkapasitetEnkeltskudd

Sharps rifle var en serie amerikanske bakladde karabiner som ble brukt under og etter den amerikanske borgerkrigen. De kalles av og til Berdan Sharps rifle etter et amerikansk skarpskytterregiment. Rifleserien begynte med en design av Christian Sharps i 1848 og ble produsert fram til 1881.

Brukere[rediger | rediger kilde]

Sharps rifler var kjent for sin treffsikkerhet på langt hold og var en favoritt blant bøffeljegere. Den ble kamret for en rekke kalibre og ble kjøpt inn til flere amerikanske militære greiner før og under den amerikanske borgerkrigen, og av britiske regimenter som kjempet for Det britiske ostindiske kompani.[1] Etter innføringen av metallpatroner ble Sharps produsert for patroner, og var en av de få perkusjonsmekanismene som også var vellykket i patronutgaven.

På grunn av bruken i mange westernfilmer og -bøker er Sharps rifle blitt et ikon for det ville vesten. Reproduksjoner lages i dag av flere forskjellige våpenprodusenter.

Mekanisme[rediger | rediger kilde]

Sharps Modell 1852 karabin, med åpen mekanisme og to tennhettebånd

Bakladermekansimen på Sharps var en kilemekanisme med et svært uvanlig perkusjonssystem. Riflen kunne lades med en normal tennhette på vanlig måte, men hadde også et system der en rull med ekstra kraftige kruttlapper ble matet fram en og en av et tannhjul koblet til hanen. Dette gjorde det mulig å lade uten å måtte fomle med en liten tennhette, og var derved egnet for å kunne brukes av ryttere i fart.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Flatnes, Øyvind (2013). From musket to metallic cartridge : a practical history of black powder firearms. Ramsbury Malborough: Crowood Press. ISBN 1847975933. 
  2. ^ Hogg, Ian V. (1987). Weapons of the Civil War. New York: Random House Value Publishing. s. 13–18. ISBN 978-0-517-63606-0.