Sharon Tate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sharon Tate
FødtSharon Marie Tate
24. jan. 1943[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Dallas (USA)
Død9. aug. 1969[1][2][4][5]Rediger på Wikidata (26 år)
10050 Cielo Drive, Benedict Canyon, Los Angeles
BeskjeftigelseSkuespiller, modell Rediger på Wikidata
Utdannet vedVicenza American High School
Irvin High School
Richland High School
EktefelleRoman Polański (19681969)
MorDoris Tate
BarnPaul Richard Polanski
NasjonalitetUSA
GravlagtHoly Cross Cemetery
Aktive år19621969
Nettstedhttp://www.sharontate.net/
IMDbIMDb
Signatur
Sharon Tates signatur

Sharon Marie Tate (født 24. januar 1943 i Dallas i Texas, død 9. august 1969 i Los Angeles i California) var en amerikansk skuespiller og fotomodell. Hun var gift med regissøren Roman Polański fra 1968.

Sharon Tate ble sammen med fem andre myrdet på brutalt vis av tre medlemmer av den såkalte Manson-familien, som ble ledet av Charles Manson. Tate var gravid i åttende måned da hun ble drept.

Familie og oppvekst[rediger | rediger kilde]

Sharon var Doris Willett og Paul Tates førstefødte. Hennes far jobbet i den amerikanske hæren, og derfor flyttet familien mye de første årene av Sharons liv. De bodde over hele USA og store deler av Europa.

Som barn fikk Sharon fort nye venner, og hun var flink til å beholde dem, selv om hun flyttet mye. I 1952 fikk foreldrene en jente til, som heter Debra, og i 1957 ble enda en jente født, som fikk navnet Patti.

Som tenåring jobbet Sharon Tate som modell og vant flere skjønnhetskonkurranser, som «Miss Richland» og «Miss Autorama». I 1960 var Tate på forsiden av et amerikansk militærblad som het Stars and Stripes kun iført badedrakt, cowboyhatt og støvler. Hun likte oppmerksomheten som modell og svarte ja da en koreograf for et amerikansk show ville ha henne med på en TV-episode.[trenger referanse]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Begynnelsen på filmkarrieren[rediger | rediger kilde]

I 1962 skulle familien flytte til Italia. Sharon Tate begynte da på Vincenza American High School, og samtidig møtte hun Richard Beymer ved en oppsetning av et av Ernest Hemingways stykker. Han oppfordret henne til å følge hennes drøm om å bli filmskuespiller. Han ga henne kortet til en agent som raskt ble imponert over henne. Tate og noen venner av henne spilte også småroller i en film som heter Barabbas og ble filmet i Italia. To av stjernene i filmen, Anthony Quinn og Jack Palance, ble også betatt av den unge kvinnen.[trenger referanse]

Da familien flyttet tilbake til USA, haiket Sharon Tate til Hollywood, fast bestemt på en karriere i filmbransjen.[trenger referanse] Nesten med én gang fikk hun rolle i reklamefilmer for sigaretter og for biler. Hun jobbet også som modell for en av bransjens beste fotografer.

Tate ble presentert for Martin Ransohoff, sjef for Filmways, som med én gang mente at hennes utseende ville gjøre henne til filmstjerne. Ransohoff følte at hun var et såpass unikt funn at han ville bruke mye tid og krefter på å gjøre henne perfekt.[trenger referanse] Han ga henne en liten rolle som sekretær i TV-produksjonen The Beverly Hillbillies. Her brukte hun en mørk parykk, slik at de færreste skulle kjenne henne igjen. Hun fikk dessuten noen roller i andre TV-serier, som Mr. Ed, The Man from U.N.C.L.E. og Petticoat Junction. Grunnen til at han prøvde å holde henne delvis skjult, var at han ønsket at hun skulle være mest mulig forberedt før hun ble superstjerne.[trenger referanse] Han brukte over én million dollar på å gjøre henne klar. Derfor ble hun senere kalt for «the Million Dollar Baby».

Karrieren går oppover[rediger | rediger kilde]

Etterhvert begynte Tate å mase på Ransohoff om at han skulle skaffe henne flere filmroller, og han ga til slutt etter.[trenger referanse] Hun prøvde å få rollen som Liesl i The Sound of Music, men produsentene bak filmen mente utseende hennes var litt for vanlig, og gikk til slutt for skuespillerinnen Charmian Carr.

Samtidig fant Martin Ransohoff en rolle som han mente var perfekt for henne. Hun fikk en rolle i filmen Eye of the Devil. Filmen ble filmet i Frankrike, og selv om Tate vegret seg for å reise fra sin nye kjæreste, frisøren Jay Sebring, kunne hun ikke la denne sjansen gå fra seg.[trenger referanse] Hun reiste og møtte de andre skuespillerne, David Niven og Kim Novak. Sistnevnte ble senere byttet ut med Deborah Kerr på grunn av en rideulykke. I filmen spilte Tate en landsbyjente med hypnotiske krefter. Selv om hun ikke hadde mange replikker, var hennes rolle viktig for handlingen.[trenger referanse] Ransohoff begynte med én gang å se etter nye filmer til henne.

Møte med Roman Polanski[rediger | rediger kilde]

I 1966 skulle Ransohoff produsere en ny film som den polske regissøren Roman Polanski skulle regissere. Den skulle bli en vampyrfilm, og Ransohoff foreslo at Tate skulle spille den kvinnelige hovedrollen.

Polanski møtte Sharon Tate. Han syntes hun var pen, men mente bestemt at hun ikke passet for rollen.[trenger referanse] Han ønsket egentlig Jill St. John i filmen, men han gikk med på å gi henne en sjanse foran kamera. Da Tate kom ut med en rød parykk og begynte å prøvespille skiftet Polanski mening. Filmen fikk tittelen The Fearless Vampire Killers. For å markedsføre filmen stilte Tate opp halvnaken i herremagasinet Playboy. Polanski tok selv bildene for bladet, som kom ut i mars 1967.

Don't Make Waves[rediger | rediger kilde]

Etter filmingen av The Fearless Vampire Killers dro Tate tilbake til USA for å spille i en komedie ved navn Don't Make Waves mot Tony Curtis og Claudia Cardinale. Filmen ble suksess, og Tate var midtpunktet for all promoteringen av filmen. Hun ble også talsperson for Coppertone Suntan Lotion.

Tate trivdes ikke under filmingen av Don't Make Waves, ettersom hun ikke kunne være sammen med Polanski.[trenger referanse] Han jobbet med etterarbeidet på The Fearless Vampire Killers. Hun begynte også å bli misfornøyd med rollene Ransohoff skaffet henne.[trenger referanse] Hun ville ikke at folk skulle tro at hun var slik hun ble fremstilt i filmen; blond, solbrun, og i bikini. Hun ønsket mer seriøse roller.[trenger referanse]

The Vally of the Dolls[rediger | rediger kilde]

Likevel valgte Tate å spille en rolle i The Valley of the Dolls, som mange mener er basert på Marilyn Monroe og Carole Landis. I filmen spilte hun mot Judy Garland, Patty Duke og Barbara Parkins. Judy Garland ble senere byttet ut fordi hun ikke kom til filmingen tidsnok, og Susan Hayward tok over.

Da filmen hadde premiere i Italia kom utenlandske filmkritikere for å se den. Filmen fikk ikke de beste kritikker og ble ufrivillig en komedie, men ble likevel en suksess. I mellomtiden filmet Polanski Rosemary's Baby. Han hadde opprinnelig ønsket Tate i tittelrollen, men fant ut at det ville se dumt ut for allmennheten hvis han ansatte henne.[trenger referanse] Mia Farrow fikk da rollen.

Året da Sharon Tate skjer[rediger | rediger kilde]

I desember 1967 poserte Tate for bladet Esquire i et svart miniskjørt mens hun holdt en rifle. Bildet fikk stor oppmerksomhet og skapte diskusjoner i media. Playboy annonserte i 1967 som «the year Sharon Tate happens». Av alle filmene som Tate hadde spilt i, var det bare Valley of the Dolls som hadde blitt en kommersiell suksess, men Tate hadde også fått mye oppmerksomhet rundt Don't Make Waves.

Ekteskap og drap[rediger | rediger kilde]

Polanski regisserte Fearless Vampire Killers med Tate i en rolle. Under innspillingen ble Tate og Polanski et par. Hun ville slå opp med Jay, men han ville ikke la henne gå uten å ha møtt Polanski.[trenger referanse] Han ville forsikre seg om at hun tok det riktige valget. Jay fikk møte Polanski og likte ham, og godtok deretter at de var sammen. Jay forble en god venn av familien.

Polanski og Tate returnerte etterhvert til sitt hjem i London, og det var her han fridde til henne, i januar 1968. Tate sa ja, og de begynte med en gang å planlegge bryllupet.

Etter bryllupet dro Tate til Ransohoff for å komme ut av kontrakten hun hadde med han. Han godtok det mot at hun ga ham 25 % av det hun tjente over de neste fire årene. Hun sa ja til dette. Hennes første eget valg av filmrolle ble The Wrecking Crew, som var en actionkomedie hvor hun spilte mot Dean Martin. Hun fikk gode anmeldelser for sin innsats i filmen.

Etter dette sa Tate ja til å spille i en film som skulle hete Twelve Plus One. Der skulle hun spille mot Orson Welles, Vittorio Gassman og Terry-Thomas. Hun skulle reise til Europa i mars 1969 for å starte filmingen, men sent i 1968 fant Tate ut at hun var gravid.

Tate ble lykkelig over dette og begynte sammen med Polanski å se seg etter et nytt hus å bo i med den nye babyen.[trenger referanse] Valget falt på Cielo Drive 10050, et hus med badebasseng og gjestehus. Paret flyttet inn i februar 1969.

Polanski var bekymret for at Tate skulle overanstrenge seg i siste delen av graviditeten, og ba henne derfor om å droppe ut av filmen. Det ønsket hun ikke, for hun mente at filmingen ville være ferdig før hun var høygravid. I mars 1969 fløy begge til Italia for at Tate kunne starte innspillingen.

Filmingen var vanskelig for Tate ettersom hun var mye plaget av kvalme på grunn av graviditeten. Da innspillingen endelig sluttet reiste hun og Polanski tilbake til London, hvor han jobbet med forberedelsene til filmen The Day of the Dolphin.

Slutten[rediger | rediger kilde]

Etter en liten stund i London reiste Tate tilbake til det nyinnkjøpte huset i USA, mens Polanski ble igjen for å jobbe med filmen. Han skulle komme etter om noen uker når barnet var klar til å bli født.[trenger referanse]

Men det skjedde aldri. Kort tid etter ble Tate, som var åtte og en halv måned på vei, Jay Sebring og to andre venner drept av Charles Mansons tilhengere. Hun ba for livet sitt og livet til hennes ufødte barn, men til ingen nytte.[trenger referanse] Sharon Marie Tate og hennes ufødte sønn døde 9. august 1969.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 26252, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Roglo, Roglo person ID p=sharon;n=tate[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID tates[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Find a Grave, oppført som Sharon Marie Tate, Find a Grave-ID 1019, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]