Shannon Erne kanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Shannon Erne kanalen
Shannon Erne kanalen
Skisse over kanalen
Lengde 61 km
Antall sluser 16
Byggeår 1994
Kapasitet
Skipslengde 24 m
Skipsbredde 4,5 m
Dypgående 1,2 m
Fri seilingshøyde 3,2 m

Shannon Erne kanalen er en kanalforbindelse mellom elvene Shannon og Erne i Irland. Kanalen går igjennom innsjøen Lough Scur.

Kanalen er 62,5 km lang med sluser på 16 forskjellige steder. Over kanalen går det 34 stenbroer. Kanalen gikk mellom Ballinamore og Ballyconnell.

Byggingen startet for alvor i 1846 ledet av ingeniøren John McMahon. På grunn av jernbanens inntreden og mindre behov for kanalen til transport ble den lite brukt fram til den ble nedlagt i 1869.

De siste årene er de utgravde kanalstrekningene renset opp. Det er bygget nye moderne sluser med moderne elektrisk/hydraulisk betjening på sluseporter. Mange gamle murer fra kanalens første tid kunne benyttes i moderniseringen. Kanalen ble åpnet i 1994.

Nå er det mye trafikk av lystbåter og utleiebåter på kanalen. Det er plass til båter med lengde 79 ft (24m), bredde 15 ft (4.5m), dybde 4 ft (1.2m) og høyde 10.5 ft (3.2m) over vannet.

Kanalene i Irland begynner å fungere som et nettverk og gir mulighet for å reise med båt fra Nord-Irland, ned Shannon til vestkysten eller igjennom Grand Canal (Irland), Royal Canal og til Cork.

Det er god dekning av maritim VHF basestasjoner langs kanalen, og det oppfordres at alle båter på kanalen bør ha maritim VHF.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]