Sevjeblomsterfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sevjeblomsterfluer
Brachyopa spp.
Brachyopa spp.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Brachyopa
Meigen, 1822
Norsk(e) navn: sevjeblomsterfluer
Hører til: Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Antall arter: 33, 12 i Europa, 7 i Norge
Habitat: skog
Utbredelse: Holarktis, Sør-Amerika?
Delgrupper:

Sevjeblomsterfluer (slekten Brachyopa) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Slekten omfatter 33 kjente arter, sju av dem forekommer i Norge. Ulikt de fleste andre blomsterfluer er de utpregede skogsinsekter og besøker ikke ofte blomster. Larvene lever i sevje som flyter fra sår på trær.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (5-11 mm) blomsterfluer med grå forkropp og gulbrun bakkropp. De er lette å kjenne fra andre blomsterfluer, men kan forveksles med fluer i andre familier, for eksempel Muscidae og Heleomyzidae. Vingenes årenett viser imidlertid tydelig at de er blomsterfluer. Hodet er påfallende lite, ansiktet er framskytende som en snute mellom fasettøynene, tett hvitaktig pudret. Ansiktet har ingen knøl i midten, men munnkanten er noe framskytende. Antennene er nokså korte, mer eller mindre oransje på farge, det tredje leddet rundet. Antennebørsten (arista) sitter oppe på dette leddet nær roten. Ved bestemming av artene er en viktig karakter om denne børsten er hårete eller ikke. Fasettøynene er nakne, hos hannen møtes de vanligvis i midten. Thorax er mer eller mindre grå, gjerne med litt matt, sølvaktig glans, kledt med svært korte, mørke hår. Den har tydelige lengdestriper: et par striper i midten og bredere striper på sidene som er avbrudt midt på. Scutellum og bakkroppen er vanligvis brungule, sjeldnere mørke. Bakkroppen er ganske stor og pæreformet. Beina er brunlige og slanke. Vingene er nær glassklare med et lysbrunt, ikke spesielt markert vingemerke. Svingkøllene er hvitgule.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i sevje som flyter ut fra skader på løvtrær. Artene ser ikke ut til å være spesielt kresne når det gjelder treslaget, men andre faktorer som fuktighet, eksponering o.l. betyr trolig mer. Tre som er angrepet av vanlig tredreper (Cossus cossus) ser ut til å være særlig attraktive. Disse fluene besøker ikke ofte blomster. Mange av artene er regnet for å være sjeldne, men dette kan muligens skyldes at de har så ulik biologi fra de fleste andre blomsterfluer og dermed ikke blir fanget opp av vanlige innsamlingsmetoder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten forekommer i Palearktis og Nord-Amerika, dessuten finnes det muligens en art i Sør-Amerika. De fleste artene lever i Palearktis.


Systematisk inndeling med nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder og litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae, Microdontinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 478 sider. ISBN 978-91-88506-70-2
  • Nielsen, Tore R. 1999. Check-list and distribution maps of Norwegian hoverflies with description of Platycheirus laskai nov. sp. (Diptera, Syrphidae). NINA Fagrapport 035. Norsk institutt for naturforskning.
  • Nielsen, Tore R. Syrphidae checklist - Norway. www.syrphidae.com/checklist.php - Sjekkliste over norske arter.
  • Fauna Europaea Web Service (2004) Fauna Europaea version 1.1, www.faunaeur.org
  • Thompson, F.C. og Rotheray, G. 1998. Family Syrphidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 81-139. Science Herald, Budapest.
  • Torp, E. 1994. Danmarks svirrefluer (Diptera: Syrphidae). Apollo Books, Stenstrup.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]