Serpentine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nürnberger Feldslange rundt 1500, (Albrecht Dürer)

Serpentine (fra lat. serpens, slange, også slange kunne brukes som navn) var en tidlig kanontype som var i bruk kanskje så tidlig 1400-tallet og ble erstattet av feltkanoner på 1600-tallet. Serpentiner hadde lange rør med kalibre av vanligvis 6-8 cm og var laget av bronse.

Ulike navn var i bruk i for tidlige kanoner i ulike land som Feldschlangetysk, engelsk culverine, fransk couleuvrine, tyrkisk kolomborna. Det var uskarpe overganger til større og mindre skytevåpen. Navnet «coulverin» kom av det latinske ordet colubra som betyr slangeaktig.

Serpentine (avvikende skrivemåte skerpentiner) var et antipersonellvåpen og kunne være montert på relingen på skip, vollskyts på festninger og på lavett med hjul som feltskyts. Mindre serpentiner kunne også bæres og legges på bakken med støtte under røret for elevasjon. Den større kanontypen «saker» var mer et festningsskyts og skipsvåpen med lang rekkevidde på 1500- og 1600-tallet.

En serpentine er ofte avbildet med lange og smale rør montert på en lavett. De var som regel bakladere med åpninger i begge ender og tilsvarende fare for de som håndterte dem.

Serpentine hadde sin opprinnelse i Frankrike. Det var et artillerivåpen som ble introdusert i det burgundiske hær på 1400-tallet. Som våpen gikk serpentine av bruk på slutten av 1500-tallet. Hensikten med våpenet som et rent antipersonellvåpen var overtatt av falkonetter fra 3 til 1/2 pund kaliber som i motsetning til eldre skyts bare kunne lades i munningen.

Kilder[rediger | rediger kilde]