Serpentine
Språkvask: Denne artikkelen trenger språkvask og korrektur for å oppnå en høyere standard. Den som leser gjennom og bidrar med korrektur, må gjerne deretter fjerne denne malen. Når du åpner redigeringsfeltet, ser malen slik ut: {{Språkvask}} |
Denne artikkelen inneholder en liste over kilder, litteratur eller eksterne lenker, men enkeltopplysninger lar seg ikke verifisere fordi det mangler konkrete kildehenvisninger i form av fotnotebaserte referanser. Du kan hjelpe til med å sjekke opplysningene mot kildemateriale og legge inn referanser. Opplysninger uten kildehenvisning i form av referanser kan bli fjernet. Se mal:referanseløs for mer informasjon. |
Serpentine (fra lat. serpens, slange, også slange kunne brukes som navn) var en tidlig kanontype som var i bruk kanskje så tidlig 1400-tallet og ble erstattet av feltkanoner på 1600-tallet. Serpentiner hadde lange rør med kalibre av vanligvis 6-8 cm og var laget av bronse.
Ulike navn var i bruk i for tidlige kanoner i ulike land som Feldschlange på tysk, engelsk culverine, fransk couleuvrine, tyrkisk kolomborna. Det var uskarpe overganger til større og mindre skytevåpen. Navnet «coulverin» kom av det latinske ordet colubra som betyr slangeaktig.
Serpentine (avvikende skrivemåte skerpentiner) var et antipersonellvåpen og kunne være montert på relingen på skip, vollskyts på festninger og på lavett med hjul som feltskyts. Mindre serpentiner kunne også bæres og legges på bakken med støtte under røret for elevasjon. Den større kanontypen «saker» var mer et festningsskyts og skipsvåpen med lang rekkevidde på 1500- og 1600-tallet.
En serpentine er ofte avbildet med lange og smale rør montert på en lavett. De var som regel bakladere med åpninger i begge ender og tilsvarende fare for de som håndterte dem.
Serpentine hadde sin opprinnelse i Frankrike. Det var et artillerivåpen som ble introdusert i det burgundiske hær på 1400-tallet. Som våpen gikk serpentine av bruk på slutten av 1500-tallet. Hensikten med våpenet som et rent antipersonellvåpen var overtatt av falkonetter fra 3 til 1/2 pund kaliber som i motsetning til eldre skyts bare kunne lades i munningen.
Kilder[rediger | rediger kilde]
- Early Gunpower Artillery av John Norris ISBN 1-86126-615-4 .
- Armies of Medieval Burgundy ISBN 0-85045-518-9 .
- Michael H. Mortensen, Dansk Artilleri indtil 1600 1999 ISBN 87-89022-38-6
- Johs Aarsand, Materiellforvaltning i hæren -en historisk oversikt 1999 ISBN 82-995310-0-4