Sergej Bagapsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sergej Bagapsj
Sergei Bagapsh (Interfax).jpg
Født4. mars 1949[1][2]Rediger på Wikidata
SukhumiRediger på Wikidata
Død29. mai 2011[1][2][3]Rediger på Wikidata (62 år)
Moskva[4]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete Abkhasias president (12. februar 2005– 29. mai 2011)
Utdannet ved Georgian State University of Subtropical AgricultureRediger på Wikidata
Parti United Abkhazia, Sovjetunionens kommunistiske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sovjetunionen, Republic of Abkhazia, GeorgiaRediger på Wikidata
Gravlagt JgerdaRediger på Wikidata
Utmerkelser
7 oppføringer
Helt av Abkhasia, Ordenen for mot, Ordenen for heder og ære, Fortjenstorden, Suvorov-ordenen, орден Почёта, Order of FriendshipRediger på Wikidata
Signatur
Sergej Bagapsjs signatur

Sergej Uasyl-ipa Bagapsj (abkhasisk: Сергеи Уасыл-иҧа Багаҧшь) (født 4. mars 1949 i Sukhumi, død 29. mai 2011 i Moskva) var en politiker fra den delvis anerkjente de facto uavhengige republikken Abkhasia, som av de fleste land de jure anerkjennes som en del av Georgia.

I sin ungdom var Bagapsh medlem av det georgiske basketballag og han ble uteksaminert fra det georgiske universitetet for subtropisk landbruk i Sukhumi. I 1972 gjennomførte han sin militærtjeneste før han ble instruktør for den regionale komité for Komsomol i Abkhasia. Etter kommunismens fall begynte Bagapsj som forretningsmann og representant for Abkhasia sin regjeringen i Moskva. Bagapsh ble innsatt som statsminister i Abkhasia den 29. april 1997 og han hadde dette embetet frem til 1999. Bagapsj ble valgt til president i 2005, en stilling han hadde fram til sin død i mai 2011.

Fra 2000 til 2004, var Sergei Bagapsj administrerende direktør i det statseide kraftselskapet Chernomorenergo. Tidlig i 2004 ble Bagapsj en av de tre ledere for det nystartede opposisjonspartiet, Forent Abkhasia. Bagapsj døde i Moskva som følge av komplikasjoner etter en lungeoperasjon som avdekket at han hadde lungekreft.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 29. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Sergej Bagapsch, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id bagapsch-sergej[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.themoscowtimes.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]