Sergej Bagapsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sergej Bagapsj
Født4. mars 1949[1][2]Rediger på Wikidata
Sukhumi
Død29. mai 2011[1][2][3]Rediger på Wikidata (62 år)
Moskva[4]
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedGeorgian State University of Subtropical Agriculture
PartiUnited Abkhazia
Sovjetunionens kommunistiske parti
NasjonalitetSovjetunionen
Abkhasia
Georgia
GravlagtJgerda
Utmerkelser
7 oppføringer
Helt av Abkhasia
Tapperhetsordenen
Abkasias orden for heder og ære
Fortjenstorden
Suvorov-ordenen
Æresordenen
Order of Friendship
Signatur
Sergej Bagapsjs signatur

Sergej Uasyl-ipa Bagapsj (abkhasisk: Сергеи Уасыл-иҧа Багаҧшь) (født 4. mars 1949 i Sukhumi, død 29. mai 2011 i Moskva) var en politiker fra den delvis anerkjente de facto uavhengige republikken Abkhasia, som av de fleste land de jure anerkjennes som en del av Georgia.

I sin ungdom var Bagapsh medlem av det georgiske basketballag og han ble uteksaminert fra det georgiske universitetet for subtropisk landbruk i Sukhumi. I 1972 gjennomførte han sin militærtjeneste før han ble instruktør for den regionale komité for Komsomol i Abkhasia. Etter kommunismens fall begynte Bagapsj som forretningsmann og representant for Abkhasia sin regjeringen i Moskva. Bagapsh ble innsatt som statsminister i Abkhasia den 29. april 1997 og han hadde dette embetet frem til 1999. Bagapsj ble valgt til president i 2005, en stilling han hadde fram til sin død i mai 2011.

Fra 2000 til 2004, var Sergei Bagapsj administrerende direktør i det statseide kraftselskapet Chernomorenergo. Tidlig i 2004 ble Bagapsj en av de tre ledere for det nystartede opposisjonspartiet, Forent Abkhasia. Bagapsj døde i Moskva som følge av komplikasjoner etter en lungeoperasjon som avdekket at han hadde lungekreft.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 29. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Sergej Bagapsch, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id bagapsch-sergej[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.themoscowtimes.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]