Sergei Sviatchenko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sergei Sviatchenko
Sergei Sviatchenko 2.jpg
Født7. oktober 1952 (70 år)
Kharkov, Ukrainske SSR, Sovjetunionen
Beskjeftigelse Arkitekt, kunstner
Utdannet ved Kharkov Academy of Arts and Architecture
Kievs arkitektskole
UtdannelsePh.D. i arkitektur
Nasjonalitet Ukraina, DanmarkRediger på Wikidata

Sergei Sviatchenko (ukrainsk: Сергій Святченко – Serhij Svjatsjenko; født 7. oktober 1952 i Kharkov) er en ukrainsk kunstner bosatt i Danmark siden 1990. Sviatchenko er utdannet arkitekt og kunstner ved Kharkov Academy of Arts and Architecture i 1975, og ved Kievs arkitektskole tok han Ph.D. graden i 1986.

Sviatchenkos stil er en lettgjenkjennelig form for abstrakt ekspresjonisme, der motivet overmales flere ganger for å oppnå det ønskede uttrykket, som skal fremkalle følelser og stemninger hos beskueren. I Sviatchenkos landskapsbilder er dybden i bildet viktigere enn motivet. Sviatchenko utvider konstant sitt virkeområdet gjennom eksperimentering med medier og installasjoner. Hans foretrukne medium er akrylmalerier på lerret, men han har også laget installasjoner, videokunst, fotokunst og kollager. Ofte har han laget manipulasjon på foto ved å overmale papirbilder. Kollagen var årsaken til at han ble kjent i Ukraina i sin tid. Abstrakt kunst var ikke akseptert i datidens Sovjetunionen; her skulle kunsten ha en systembevarende funksjon.

Fra midten av 1970-tallet arbeidet han mest med kollager, mens han fra midten av 1980-tallet arbeidet mest med malerier (Paintings & others: 159).

Inspirasjon til sin kunst har Sviatchenko fra blant annet surrealismen og arkitekturens verden. Mestere som Michelangelo og Le Corbusiers forening av kunst og arkitektur har vært et forbilde for Sviatchenkos inndragelse av arkitekturen i kunsten. Kunstnerens far, Evgenij Sviatchenko, var professor i arkitektur og selv kunstner i vannfarge, hadde stor innflytelse på ham. Han åpnet sønnens øynene for russisk kunst fra før Den russiske revolusjonen i 1917, der især den hvite fargen var avgjørende som lyskilde og gir rom til maleriet (Paintings and others: 160).

Hans sønn er den danske fotballspilleren Erik Sviatchenko.[1]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sviatchenko, Sergei: Sergei Sviatchenko, Borgens Forlag, 2002
  • Sviatchenko, Sergei. Sergei Sviatchenko: Paintings & Others 1991-2006, Hovedland, 2006

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]