Serge Sudeikin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Design laget av Sudeikin.

Serge Sudeikin (russisk: Сергей Юрьевич Судейкин – Sergej Jurjevitsj Sudejkin; født 1882 fra Smolensk, død 1946 i Nyack i New York) var en russisk kunstner og scenedesigner som var tilknyttet Ballets Russes og Metropolitanoperaen.

Etter å ha blitt utestengt fra Moskvas skole for tegning, skulptur og arkitektur for sine «uanstendige tegninger», sluttet Sudeikin seg til Mir iskusstva-bevegelsen. Hans nære venner var dikteren Mikhail Kuzmin og impresario Sergej Djagilev. Djagilev inviterte han til Salon d'automne-utstillingen i Paris i 1906, hvor arbeidene hans ble vist utenlands for første gang. I perioden 1907-1918 var han gift med skuespillerinnen Olga Glebova (1885–1945), en av de berømte skjønnheter fra St. Petersburg og nærmeste venn av Anna Akhmatova. Glebova-Sudeikina er den viktigste karakteren og adressaten i Akhmatova lengste verk, «Diktet uten helt» (1940–65).

Sudeikin designet scenografien og kostymene til Djagilevs oppsetning av La Tragedie de Salomé av Florent Schmitt i 1913, og bisto i gjennomføringen av Nicholas Roerichs design til Stravinskijs Vårofferet samme år. Ved tidspunktet for oktoberrevolusjonen var Sudeikin var blant de fremste teaterdesignere i Russland. I 1913 stakk han av til Paris med danseren Vera de Bosset, som han senere giftet seg med, og som på 1920-tallet forlot ham for å bli elskerinnen og senere Stravinskijs andre ektefelle.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]