Sentrum kino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sentrum kino, salen
Sentrum kino, fasade
Sentrum kino lå i Samfunnshuset

Sentrum kino var en Oslokino som lå i Samfunnshuset, tegnet av arkitekt Ove BangArbeidersamfunnets plass. Huset ble oppført 1934-41, og er regnet som et av Oslos fineste funksjonalistiske bygg. Kinosalen hadde 1206 plasser, inkludert plassene på balkong. Kinoen skulle åpne 2. påskedag 1940, med filmen Ninotschka med Greta Garbo i hovedrollen. Så kom krigen og Samfunnshuset og Sentrum kino ble tatt i bruk av tyskerne, og kinoen ble ikke tatt i bruk igjen før 26. desember 1945.

I 1956 ble vestibylen utsmykket med nonfigurative veggmalerier av Inger Sitter og Carl Nesjar. Kinoen ble etterhvert også brukt til bl.a. konserter, bokstevner, streikemøter og barneforestillinger. Den mest kjente premieren var nok på filmen Rock Around the Clock i 1956. I 1965 spilte Leonard Cohen på Sentrum kino.

Etter Oslo Kinematografers nedleggelse av kinoen i 1988 ble lokalet høsten 1992 omgjort til en konsertlokale med navnet Sentrum Scene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Solbakken, Tove: Oslos forsvunne kinematografer. I Byminner nr.1-2011, s.2-23
Oslo komm.svgDenne Oslorelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.