Senkapitalisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Senkapitalisme er et begrep som tradisjonelt sett har blitt brukt av nymarxister for å beskrive kapitalismen i etterkrigstiden. Senkapitalismen, som inkluderer høykonjukturen etter andre verdenskrig, anses som en historisk begrenset fase. I 2010-årene kom begrepet igjen på moten for å beskrive moderne forretningskultur,[1] men da ofte på en ironisk måte.

Historisk bruk av begrepet[rediger | rediger kilde]

Begrepet «senkapitalisme» ble først brukt av Werner Sombart i hans magnum opus Der Moderne Kapitalismus, som ble utgitt fra 1902 til 1927, og påfølgende skrifter. Mot slutten av 1930-tallet og på 1940-tallet begynte begrepet å bli brukt av sosialister i Europa, da flere økonomer, blant annet Joseph Schumpeter[2] og Paul Samuelson, mente kapitalismen var dømt til undergang.

Den marxistiske økonomen Ernest Mandel populariserte begrepet med sin doktorgradsavhandling Late Capitalism fra 1972.

Moderne bruk av begrepet[rediger | rediger kilde]

I nyere tid har «senkapitalisme» blitt en samlebetegnelse for ulike fenomener som uttrykker kapitalismens påvirkning på menneskeliv og psyke, ofte benyttet i en kritisk og satirisk sammenheng[1]. Denne bruken formidler også en mening om at moderne kapitalisme ikke kan fortsette som den gjør for alltid, fordi problemene som skapes av næringslivet under dette systemet blir for store og uhåndterlige.[3][4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Why the Phrase 'Late Capitalism' Is Suddenly Everywhere». The Atlantic (engelsk). 1. mai 2017. Besøkt 17. juli 2022. 
  2. ^ «Joseph Alois Schumpeter: Biography». econlib.org (engelsk). Besøkt 18. juli 2022. 
  3. ^ «Late Stage Capitalism, Its Characteristics, and Why the Term's Trending». The Balance (engelsk). 24. august 2018. Besøkt 17. juli 2022. 
  4. ^ «What Does "Late Capitalism" Really Mean?». YouTube. Besøkt 17. juli 2022.