Send in the Clowns

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stephen Sondheim skrev låten.

«Send in the Clowns» er en låt skrevet og komponert av Stephen Sondheim for musikalen A Little Night Music i 1973. Musikalen var basert på Ingmar Bergmans komedie Sommernattens smil fra 1955.

Kontekst[rediger | rediger kilde]

«Send in the Clowns» er en ballade fra andre akt hvor rollefiguren Desirée ser tilbake på livets skuffelser og ironiske øyeblikk. Hun ser blant annet tilbake på en affære hun hadde mange år tilbake med advokaten Fredrik. Desirée møter han igjen etter en lang tid fra hverandre, men finner ut at han er i et ufullbyrdet ekteskap med en langt yngre kvinne. Hun foreslår å gifte seg med han for å få han ut av situasjonen, men han avslår. Desirée synger denne låten som en reaksjon på Fredriks avslag. Låten blir senere sunget som en koda når Fredriks kone forlater ham med sønnen. Fredrik kan endelig takke ja til Desirées frieri.[1]

Andre tolkninger[rediger | rediger kilde]

Sondheim skrev sangen til skuespilleren Glynis Johns, som først spilte Desirée på Broadway. Låten er bygd opp av fire vers og en bro, og benytter en komplisert tredelelig taktart (compound meter). Det ble Sondheims mest populære sang da Frank Sinatra spilte den inn i 1973 og da Judy Collins' versjon ble en hitsingel i både 1975 og 1977. I ettertid har sangen blitt en jazz-standardlåt, og blitt sunget av blant andre Sarah Vaughan, Shirley Bassey, Judi Dench, Grace Jones, Barbra Streisand, Zarah Leander, The Tiger Lillies, Joyce Castle, Ray Conniff, Glenn Close, Cher, Bryn Terfel, Plácido Domingo og Madonna.

Betydning[rediger | rediger kilde]

Ordet «clowns» i sangtittelen refererer ikke til sirkusklovner, men skal symbolisere tåper («fools»). Sondheim har sagt: «Jeg får mange brev som spør hva tittelen betyr og hva sangen handler om; jeg trodde aldri den skulle bli esoterisk. Jeg ville bruke teatralske bilder i låten fordi hun er en skuespiller, men det skal jo ikke være som et sirkus (...) Det er en teaterreferanse som betyr at hvis forestillingen ikke går bra, la oss sende inn klovnene; med andre ord, la oss ta spøkene. Det jeg alltid vil vite når jeg skriver en låt er hvordan slutten skal bli, så «Send in the Clowns» falt ikke til ro før jeg skrev ned linja «Don't bother, they're here» («Ikke bry deg, de er her»), som betyr at vi er disse tåpene.» Sondheim har kalt låten «angerens sang».[2] Låten vant en Grammy Award for årets beste sang i 1976.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Synopsis" mtishows.com, besøkt 3. juni 2016.
  2. ^ An Interview with Stephen Sondheim (Video Interview). Livesending fra The New York City Opera under en oppsetning i 1990 eller 1993: Live from Lincoln Center. Besøkt 3. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]