Senatstorget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Senatstorget
Senatstorget en desembermorgen 2004, sett fra nordøst. Helsingfors universitet til høyre, statuen av tsaren i midten
Basisdata
LandFinland
KommuneHelsingfors

Kart
Senatstorget
60°10′10″N 24°57′08″Ø

Senatstorget (finsk Senaatintori) er et torg midt i Helsingfors sentrum, omgitt av mange offentlige bygninger. Arkitekten bak torget og de fleste byggene er Carl Ludvig Engel (1778–1840).

Senatstorget kan sees som en allegori for den religiøse, politiske, vitenskapelige og økonomiske makten. Det religiøse representeres av Helsingfors domkirke, som ligger på en platå ovenfor de andre bygningene. Kirken ble bygget mellom 1818 og 1852, og var Engels mest langvarige prosjekt, fullført først tolv år etter hans død.

Senatstorget og Helsingfors domkirke, sett fra sør. Kirken ble tatt i bruk fra 1840. Den er 65 meter høy. Foran står et monument reist i 1863 til ære for tsar Alexander II av Russland.

Den politiske makten ligger i Statsrådsborgen, opprinnelige bygget som Senatshuset på østsiden av torget i 1822. Senatet hadde sine møter i huset inntil 1918, da regjeringen tok huset i bruk.

Helsingfors universitets major domus sto ferdig i 1832 på vestsiden av torget og representerer den akademiske makten. På sørsiden av torget bygget flere kjøpmenn, og de kom dermed til å representere den siste samfunnsgruppen.

På midten av Senatstorget står en bronsestatue av Alexander II av Russland. Skulpturen ble laget av Walter Runeberg (1838-1920) og reist 1894 som en anerkjennelse av tsarens sammenkallelse av Lantdagen etter en pause på over 40 år. Tsaren iverksatte samtidig flere reformer som styrket Finlands indre selvstyre. Rundt statuen finnes figurer som representerer loven, kulturen og bøndene..

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata