Selburose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kommunevåpenet for Selbu kommune viser tre svarte selburoser på grå eller sølvfarget bunn.

Selburose, også skrevet Selbu-rose og kalt selbumønster, er et ornament formet som en stjerne eller rosett med åtte spisse blader, og som tradisjonelt har vært brukt i mønsterstrikkeplagg fra Selbu i Sør-Trøndelag. Selburoser forekommer i ulike former, mønsterkombinasjoner og farger, men oftest som svarte figurer på hvit bunn. Plagg med med dette rosemønsteret kan kalles selbuvotter, selbugenser, selbustrømper og så videre.

Historikk og bruk[rediger | rediger kilde]

Milorg-fenrik Terje Rollem iført karakteristiske nikkers og selbustrømper overtar Akershus festning av Wehrmacht-major Josef Nichterlein 11. mai 1945, få dager etter frigjøringen etter krigen.

Marit Guldsetbrua Emstad (født 1841) fra Selbu har fått tilnavnet «moren til selbustrikkingen» fordi hun skal ha vært den første som leverte votter med selburoser til Husfliden i Trondheim i 1897. Hun kan ha hentet inspirasjon fra eldre strikkeoppskrifter, treskurd og annen husflid. Liknende mønstre finnes også i de eldste mønsterbøkene fra Italia, Frankrike, Sveits og Tyskland på 1500-1700-tallet. [1]

Kommunevåpenet for Selbu kommune, som ble godkjent i 1991, viser tre selburoser, definert som «24 spisse, svarte spissruter samlet i tre rosetter, to over en mot en sølv bakgrunn».

Selburosen er antakelig det meste brukte strikkemønsteret i Norge, og også brukt utenfor landets grenser som symbol på Norge og norsk folkekunst. Selburose kan i engelsk strikketerminologi også kalles Selbu star og Norwegian star. Også Den Norske Husfliden har en selburose som merke. Da StatoilHydro endret navn til Statoil i 2009, presenterte selskapet en ny logo for konsernet, en lilla sekstagget stjerne med form som minner sterkt om en selburose.[2] Likheten med Norges Husflidslags rosa selburose med manglende «kronblad» er slående.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om selbumønsteret i Andemor Sundbøs Kvarsdagsstrikk fra 1994 (avfotografert bok fra Nasjonalbibliotekets arkiv)
  2. ^ Store norske leksikon om Statoils selburose-liknende logo
  3. ^ TV2.no 19.11.2009: Statoil sponser Husfliden etter «logotyveri»