Seksuell fetisjisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Seksuelle fetisjer»)
Denne artikkelen omhandler begrepet fetisjisme som det brukes innen sexologi. For andre betydninger av ordet se Fetisj (andre betydninger).

Seksuell fetisjisme er seksualitet der konkrete gjenstander, handlinger eller ideer blir tillagt seksuell tiltrekningskraft. Slike seksualiserte objekter og personlige, seksuelle særinteresser kalles seksuelle fetisjer. Hos et fåtall personer er fetisjen eller fetisjene helt nødvendige for at de skal føle lyst, tenne seksuelt eller oppnå seksuell tilfredsstillelse, mens andre anser fetisjen som en foretrukket metode for å føle størst mulig seksuell nytelse.

Bakgrunn og typer[rediger | rediger kilde]

Fetisjisme defineres ved at et ikke-levende objekt blir brukt som stimulus for å oppnå seksuell opphisselse og tilfredsstillelse. Mange fetisjer har relasjon til menneskekroppen, f eks klær eller fottøy. Andre vanlige eksempler på fetisjer er materialer som gir en særlig virkning ved syn eller berøring, for eksempel gummi, plast eller lær. Fetisjene varierer i sin betydning for individet. I noen tilfeller tjener de bare til å øke den seksuelle opphisselsen som oppnås på vanlige måter, f eks ved å få partneren til å bruke en spesiell påkledning. Ordet fetisj oppstod i portugisisk på 1600-tallet som en betegnelse for gjenstander med overnaturlig ladning brukt i for eksempel naturreligioner. Den første som brukte ordet forbundet med en psykisk lidelse, var den franske psykologen Alfred Binet en gang rundt 1850. Fra 2010 er ikke lenger fetisjisme ansett som en psykisk lidelse i Norge.

Seksuelle fetisjer kan omfatte visse rekvisitter, klesplagg og rolleleker eller spesielle kroppsdeler og -funksjoner som får stor seksuell oppmerksomhet. Andre fetisjer kan være orientert mot berøring og fysiske stimuli, for eksempel bruk av ulike tekstiler og materialer og av sexleketøy. Flere fetisjer er opprinnelig ikke direkte knyttet til sex og samleie, og oppfattes av mange som seksuelt helt uinteressante, men har hos noen fått en symbolsk betydning og følelsesmessig ladning som minner om de magiske kreftene i religiøse fetisjer.

Seksuell fetisjisme omfatter dyrkingen og opptattheten av en stor mengde seksuelle spesialiteter. Graden og typen henger i hovedsak sammen med en persons psykologiske og kulturelle bakgrunn. Det handler om legning, personlighet og erfaringer, men også om moter og ideer i omgivelsene. Pornografien, som utnytter og utvikler seksuelle fantasier og særlig leker med seksuelle tabuer, tilbyr svært ofte bilder, historier og fantasier som fokuserer på seksuelle fetisjer og er kategorisert etter seksuelle spesialiteter som henvender seg til bestemte målgrupper og fetisjister. Forestillingene og kunnskapen om seksuelle fetisjer har også blitt spredt gjennom den moderne, seksualorienterte populærkulturen.

Blir en person særlig opphisset og seksuelt stimulert av ting og handlinger som avviker fra den vanlige flertallsatferden, kan dette kalles en seksuell fetisj. I videste forstand vil fetisjisme likevel omfatte interesser og adferd som ikke nødvendigvis ses på som unormalt eller merkelig. For eksempel er det ikke uvanlig at man liker visse klær som det motsatte kjønn går i. I snevrere forstand kan det omfatte ting som blir sett på som parafilier og sjeldnere seksuelle avvik. Seksuell fetisijisme som skaper store problemer for omgivelsene eller personen selv, kan også betraktes som et helseproblem.

Psykologi[rediger | rediger kilde]

Tidligere har seksuell fetisjisme blitt sett på som en psykisk lidelse.

I Norge[rediger | rediger kilde]

2. februar 2010 ble det kjent at Helsedirektoratet har besluttet at enkelte diagnosekoder gjøres ugyldige for bruk i Norge – ved å endre den norske versjonen av det internasjonale diagnoseregisteret (ICD–10). Diagnosene som tas ut av registeret er sadomasochisme, fetisjisme, fetisjistisk transvestittisme og mulitiple forstyrrelser i seksuelle objektvalg og transvestisme.[1]

Sverige endret sitt register for over et år siden.

WHOs klassifikasjon[rediger | rediger kilde]

Selv om de fleste moderne psykologer har gått bort fra dette synet, har fetisjisme fortsatt sin egen på Verdens helseorganisasjons (WHO)s ICD-liste over psykiatriske diagnoser (ICD). Diagnoseutvalget ReviseF65 jobber videre internasjonalt med å få strøket disse også fra denne lista.

Den 18. Juni 2018 besluttet WHO å stryke seksuell fetisjisme fra ICD-liste over psykiatriske diagnoser, og fulgt med dette de nordiske landene tidliggere beslutninger.[2]

Fetisjisme
Område(r)Psykiatri, psykologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeF65.0
ICD-9-kode302.81
MeSHD005329

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sadomasochisme ikke lenger en sykdom Arkivert 13. januar 2014 hos Wayback Machine. Artikkel i Dagens Medisin, besøkt 2. februar 2010
  2. ^ «Hjem - Revise F65». revisef65.net (norsk). Besøkt 27. juli 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]