Seks kamerater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Seks kamerater (engelsk: The Hasty Heart) er et skuespill fra 1945 av amerikanske John Patrick. Stykket ble oversatt til norsk av Karl-Ludvig Bugge og hadde premiere på Det Nye Teater i Oslo 15. november 1945.[1]

Dramatikeren John Patrick, som alt hadde begynt å få suksess i den amerikanske film- og teaterverdenen, meldte seg i 1942 som frivillig for American Field Service for å delta i andre verdenskrig på britisk side. Han tjenestegjorde i Montgomerys Åttende armé i Egypt. Deretter deltok han i kamper i India og i Burma der spiren til hans neste teaterstykke The Hasty Heart ble sådd. Patrick ferdigstilte dette stykket på skipet som bragte ham hjem til USA etter krigen, og da det nådde teaterscenen ble det en kassasuksess. I 1949 kom film-versjonen med Ronald Reagan i hovedrollen, og i 1983 så en amerikansk TV-versjon dagens lys.

Handling[rediger | rediger kilde]

I Burma under Stillehavskrigen i 1945 ligger flere skadde allierte soldater ved et midlertidig britisk militærsykehus i en jungel. "Yank" (spilt av Ronald Reagan) er den eneste amerikaneren der, og er på bedrings vei etter malaria. Alle sammen blir tatt hånd om av sykepleier Margaret Parker. Dunn, overlege ved sykehuset, forteller soldatene at de snart kommer til å få en ny pasient. Den nye pasienten er skotsk, og selv om han ser ut til å ha kommet seg etter en operasjon, betyr hans dårlige nyre at han kommer til å dø i løpet av få uker.

Dunn forteller soldatene at han kommer til å se sunn ut frem til han en dag plutselig kommer til å dø når nyren svikter fullstendig. Når skotten kommer, er Lachlan 'Lachie' MacLachlan veldig ondskapsfull og slem. Han blir veldig mistenksom overfor sine med-pasienter som forsøker å være vennlige med ham. Lachie varmer etter hvert opp for de andre soldatene, og åpner seg om fortiden sin. Han avslører ovenfor Margaret at hans mistenksomme oppførsel er resultat av stor grusomhet som ble påført ham i ungdommen som et uekte barn.

Senere innrømmer Lachlan overfor Yank at han har blitt forelsket i sykepleier Margaret, og han ønsker å gifte seg med henne. Overlegen ankommer avdelingen, og forteller Lachie at han umiddelbart kan bli flyttet tilbake til Skottland hvis Lachie ønsker det. Når Lachie spør hvorfor han får spesialbehandling, forteller doktoren ham sannheten om hans medisinske tilstand og at hans død er veldig nært forestående. Lachie lar deretter sitt dårlige humør gå utover alle de andre pasientene, og han tror at de bare var hyggelige med ham fordi han var syk og døende.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Richard Todd.

Referanser[rediger | rediger kilde]