Seelowhøydene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Minnesmerke for kampene ved Seelowhøydene i 1945

Seelowhøydene ligger rundt byen Seelow, rundt 90 kilometer øst for Berlin og har derfra overblikket over de slettene vest for elven Oder som ligger ytterligere 20 km lenger øst.

Høydene er blitt omtalt som «Porten til Berlin» da den historiske øst-vest ruten fra Berlin går gjennom dette området.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Som en opptakt til slaget om Berlin under andre verdenskrig, spilte disse høydene en viktig strategisk rolle. I månedsskiftet januar/februar 1945 hadde de sovjetiske styrkene kommet fram til området, og etablert et brohode på vestsiden av Oder.

16. april 1945 startet den sovjetiske offensiven mot Berlin med et angrep på de tyske befestningene på Seelowhøydene og dette ble innledningen til slaget om Seelowhøydene. Disse ble noen av de hardeste kampene i hele krigen, og de sovjetiske styrkene under ledelse av Georgij Zjukov hadde problemer med å trenge igjennom det tyske forsvaret bestående av ulike rester av enheter fra Wehrmacht under ledelse av Gotthard Heinrici.

Først 18. april lyktes det de sovjetiske styrkene å slå igjennom, to dager for sent etter timeplanen, og led større tap enn tyskerne, anslagene varierer fra mellom 33 000 og 70 000 sovjetiske soldater mot 12 000 til 15 000 tyske.