Sedertreordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 10. apr. 2019 kl. 03:46 av InternetArchiveBot (diskusjon | bidrag) (Redder 1 kilde(r) og merker 0 som død(e). #IABot (v2.0beta14))
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Revers av ordenstegnet for kommandør
Ordenstegn for ridder av Sedertreordenen (med miniatyr) til salgs hos en antikvitetshandler

Sedertreordenen (arabisk: وسام الأرز الوطني, fransk: Ordre National du Cèdre) er en libanesisk orden innstiftet 31. desember 1936.[1] Ordenen har navn etter sedertreet, et libanesisk nasjonalsymbol, som finnes i landets riksvåpen og flagg. Den tildeles for fortjenester av Libanon, for heltedåd, mot eller oppofrelse, og for lang og tro tjeneste. Ordenen kan tildeles både libanesere og utlendinger. Sedertreordenen rangerer som Libanons nest fremste orden, etter Fortjenstordenen.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ved innstiftelsen i 1936 hadde Sedertreordenen én klasse, men allerede året etter ble den omorganisert og gitt fem grader:[1]

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Sedertreordenen består av en hvitemaljert femtagget stjerne utformet som armene i et malteserkors og med et sedertre i brunt og grønt mellom strålene.[1] Midtmedaljongen er rød og bærer på advers innskriften «لُبْنَان», landets navn, med forgylte bokstaver. Libanons flagg er plassert på reversen. Ordenstegnet er i sølv for riddere, i gull for høyere grader, men har ellers lik utforming. Ordenstegnene er opphengt i båndet i en grønnemaljert krans for riddere og offiserer. For kommandører er leddet utformet som åpne blad.

Ordensbåndet er rødt med grønne kantstriper.[1]

Ordensstjernen er utformet som ordenstegnet, men har i tillegg stråler bak sedertrærne.[1] Stjernen for storkommandører er i sølv med gull midtmedaljong, mens den for storbånd er i gull med sølv midtmedaljong. Begge ordensstjernene er uten emalje.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Utnevnelse til Sedertreordenen skjer til ordenens laveste trinn, med påfølgende mulighet for forfremmelse.[1] Ordenen tildeles særlig militært personell, etter bestemte kriterier avhengig av grad. Med utnevnelse til ordenen følger det en årlig pensjon.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g «Lebanon» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage & Gentry, 2006, s. 1308–1310.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Lebanon» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1308–1310

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]