Secretary

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Secretary
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 11. januar 2002 (2002-01-11) (Sundance)
  • 20. september 2002 (2002-09-20) (begrenset)
Prod.landUSA
Lengde111 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSteven Shainberg
Produsent
Manusforfatter
Basert påBad Behavior 
av Mary Gaitskill
MusikkAngelo Badalamenti
SjeffotografSteven Fierberg
KlippPam Wise
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskapLions Gate Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Secretary er en amerikansk dramakomedie fra 2002, basert på en novelle av Mary Gaitskill. Maggie Gyllenhaal spiller Lee Holloway og James Spader spiller E. Edward Grey.

Handling[rediger | rediger kilde]

Lee Holloway er en nerdete og emosjonelt følsom yngre datter i en dysfunksjonell familie. Faren er alkoholiker, mens moren desperat prøver å få alt til å se normalt ut. Når filmen begynner, blir Lee utskrevet fra et psykiatrisk sykehus akkurat tidsnok til å komme i søsterens bryllup. Lee hadde blitt innlagt etter å ha kuttet seg opp og nesten dødd av skadene. Hun er fast bestemt på å tilpasse seg samfunnet, lærer seg å skrive på maskin, og ser etter arbeid. Hun går ut med Peter, en gjest i søsterens bryllup og gammel skolekamerat fra high school.

Hun får jobb som sekretær for den forknytte advokaten E. Edward Grey. Når hun først kommer inn på kontoret hans, møter hun et fullstendig kaos og den forrige sekretæren som tramper ut forbi henne oppløst i tårer. Grey, som virker oppskaket, ansetter henne deretter til tross for hennes ganske uprofesjonelle utseende.

Det profesjonelle forholdet mellom Lee og Edward er ganske anspent i begynnelsen. Lee har noen irriterende uvaner, hele hennes fremtoning går perfeksjonisten Edward på nervene, hennes føyelige vesen holder ham konstant på tå. Han blir seksuelt opphisset av det, noe som viser seg i overreaksjonen hans når Lee leter gjennom søpla for å finne et dokument han hadde kommet i skade for å kaste. De to kommer imidlertid nærmere etter at Edward konfronterer Lee med hennes selvskadende vaner, og inngående ber henne om å aldri kutte seg selv igjen. Etter hvert innleder de et sadomasochistisk forhold, komplett med ris og slavelenker. Lee, som allerede var betatt av Edward, opplever en seksuell – og personlig – oppvåkning og blir enda mer forelsket. Edward på sin side er redd for sine voksende følelser og føler skam og avsky ovenfor sine egne seksuelle tilbøyeligheter. Etter en spesielt kinky eskapade på kontoret gir han Lee sparken.

Lee, som hadde gått ut med Peter hele tiden, sier motvillig ja når han frir, men forlater ham når hun skal prøve brudekjoler, og løper av sted i brudekjolen for å erklære sin kjærlighet til Edward. Han bestemmer seg for å teste hengivenheten hennes ved å beordre henne til å sitte i en stol uten å bevege hender eller føtter til han kommer tilbake. Lee går ivrig med på kravet, og løper også tilbake på plass etter at Peter, som Edward hadde ringt og sendt til kontoret, hadde fjernet henne fra stolen med makt. Etter tre dager bryter Edwards motstand sammen, og han bærer henne hjem til seg. De gifter seg etter hvert, og fortsetter å leve ut den sadomasochistiske siden av forholdet.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]