Sebastián Pozas Perea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sebastián Pozas Perea
Født1876
Zaragoza
Død1946
Mexico by
Beskjeftigelse Militærperson, politiker
Nasjonalitet Spania

Sebastián Pozas Perea (født 1876 i Zaragoza, død 1946 i México) var en spansk offiser og embedsmann. Pozas var hadde trent i kavaleriet og hadde tjent mange år i Spansk Marokko, hvor han kjempet i Rifkrigen og ble forfremmet til general etter ordre fra Miguel Primo de Riveras regjering.

I 1930-årene tjente Pozas republikken som generaldirektør i Sivilgarden. Da den spanske borgerkrigen brøt ut med nasjonalistenes opprør mot regjeringa 18. juli 1936 forble Pozas lojal og samlet mange politimenn og paramilitære enheter for å forsvare republikken. I krigens første dager omorganiserte han Guardia Civil til Nasjonalgarden.

Pozas tjente en kort periode som innenriksminister før han fikk kommandoen over sentralarméen, som nesten ble overveldet i slaget ved Jarama i februar 1937, men som deretter drev tilbake nasjonalistenes styrker rundt Madrid etter et blodig felttog som nådde høydepunktet under slaget om Guadalajara. I mai ledet Pozas et kostbart angrep mot Huesca, som kostet republikken 10 000 mann. Pozas kjempet også i slaget om Belchite og slaget om Teruel. Under krigen ble han også med i det spanske kommunistpartiet. Etter republikkens endelige nederlag i 1939 flyktet Pozas til México, hvor han døde i 1946.