Sebastián Pozas Perea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sebastián Pozas Perea (Zaragoza, 1876-México, 1946) var en spansk offiser og embedsmann. Pozas var hadde trent i kavaleriet og hadde tjent mange år i Spansk Marokko, hvor han kjempet i Rifkrigen og ble forfremmet til general etter ordre fra Miguel Primo de Riveras regjering.

I 1930-årene tjente Pozas republikken som generaldirektør i Sivilgarden. Da den spanske borgerkrigen brøt ut med nasjonalistenes opprør mot regjeringa 18. juli 1936 forble Pozas lojal og samlet mange politimenn og paramilitære enheter for å forsvare republikken. I krigens første dager omorganiserte han Guardia Civil til Nasjonalgarden.

Pozas tjente en kort periode som innenriksminister før han fikk kommandoen over sentralarméen, som nesten ble overveldet i slaget ved Jarama i februar 1937, men som deretter drev tilbake nasjonalistenes styrker rundt Madrid etter et blodig felttog som nådde høydepunktet under slaget om Guadalajara. I mai ledet Pozas et kostbart angrep mot Huesca, som kostet republikken 10 000 mann. Pozas kjempet også i slaget om Belchite og slaget om Teruel. Under krigen ble han også med i det spanske kommunistpartiet. Etter republikkens endelige nederlag i 1939 flyktet Pozas til México, hvor han døde i 1946.