Hopp til innhold

Sean MacDermott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sean MacDermott
Født28. feb. 1883Rediger på Wikidata
Kiltyclogher
Død12. mai 1916Rediger på Wikidata (33 år)
Kilmainham fengsel
BeskjeftigelseRevolusjonær, politiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland
GravlagtArbour Hill Cemetery[1]
Medlem avIrish Republican Brotherhood

Seán MacDermott (født 28. februar 1883 født i Kiltyclogher i Leitrim i Irland, henrettet 12. mai 1916 i Kilmainham Gaol i Dublin) var en irsk nasjonalist og en av lederne for påskeopprøret i 1916. Han ble henrettet for sin rolle i dette.

Macdermott het opprinnelig John MacDermott, men tok i bruk formen Seán MacDermott, som er en blanding av den engelske formen han ble født med og den irske som var Seán mac Diarmada.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han fikk sin utdannelse hos Christian Brothers. I 1908 flyttet han til Dublin, og hadde da allerede vært involvert i den republikanske bevegelsen gjennom Sinn Féin, Irish Republican Brotherhood (IRB) og Conradh na Gaeilge. Han kom inn i IRBs øverste råd og ble organisasjonens sekretær. Sammen med IRBs økonomiansvarlige, Tom Clarke, styrte han i en periode organisasjonen, selv om det nominelt fantes en leder over dem.

I 1910 ble han ansvarlig for den radikale avisen Irish Freedom, som han grunnla sammen med Bulmer Hobson og Denis McCullough. Kort tid senere ble han rammet av polio, og måtte begynne å gå med stokk.

MacDermott ble i 1913 et av de første medlemmene av Irish Volunteers, og var sterkt involvert i arbeidet med å få Volunteers under IRBs kontroll. I mai 1915 ble han arrestert i Tuam i Galway under Defence of the Realm Act fordi han holdt en tale der han oppfordret til ikke å la seg verve til British Army. Han ble løslatt i september, og kom da inn i IRBs militærkomité, som planla påskeopprøret. Sammen med Clarke var MacDermott helt sentral i planleggingen.

På grunn av sin funksjonshemning tok MacDermott i liten grad del i kampene under opprøret, men han var hele tiden ved hovedkvarteret i General Post Office. Etter overgivelsen klarte han nesten å unngå å bli gjenkjent gjennom å blande seg med en stor gruppe fanger, men han ble tilslutt pågrepet. Det ser ut til at han da allerede var dømt til døden in absentia som en av de som hadde signert påskeproklamasjonen. Henrettelsen ble utført ved skyting den 12. mai 1916. Den britiske offiseren som hadde gjenkjent ham ble senere skutt ned og drept i Cork på ordre fra Michael Collins under den irske uavhengighetskrig.

Seán MacDermott Street i Dublin er oppkalt etter ham. Det samme gjelder MacDiarmada stasjon i Sligo og Páirc Seán Mac Diarmada, GAAs stadion i Carrick-on-Shannon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ opwdublincommemorative.ie[Hentet fra Wikidata]