Seamus Costello

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Seamus Costello
Født1939[1][2][3]Rediger på Wikidata
BrayRediger på Wikidata
Død5. oktober 1977Rediger på Wikidata
North StrandRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Parti Irish Republican Socialist PartyRediger på Wikidata
Nasjonalitet IrlandRediger på Wikidata

Seamus Costello (født 1939, død 6. oktober 1977) var en nordirsk politiker og paramilitær leder. Han begynte sin karriere i Sinn Féin og IRA, senere Den offisielle IRA (OIRA). Han gikk senere over i Irish Republican Socialist Party (IRSP) og Irish National Liberation Army (INLA).

Da Costello var 16 år gammel gikk han inn i Sinn Féin og IRA. Innen et år var han kommandant for en Active Service Unit i det sørlige Derry under Border Campaign. Hans lederegenskaper førte til at han fikk tilnavnet «The Boy General» («Guttegeneralen»). Blant aksjonene hans enhet gjennomførte var nedbrenningen av tinghuset i Magherafelt og ødeleggelsen av flere broer.

Han ble i 1957 arrestert i Glencree i Wicklow, og ble dømt til seks måneders fengsel, som ble sonet i Mountjoy. Etter løslatelsen ble han internert i Curragh Camp i to år.

Costello studerte mens han satt i fengsel. En viktig politisk og militær inspirasjonskilde for ham var studiet av uavhengighetskampen i Vietnam. Mens han var internert var han medlem av en rømningskomité, som sørget for at blant annet Ruairí Ó Brádaigh og Dáithi Ó Conaill klarte å rømme. Costello refererte senere til fengselstiden som sine «universitetsdager».

Etter løslatelsen fra Curragh arbeidet han med å bygge opp den republikanske bevegelsen. Som lokal organisator for Sinn Féin i Wicklow bygde han opp en base der. Han var en sterk tilhenger av bevegelsens venstreorientering, og politisk kombinerte han tradisjonell militant republikanisme med marxistisk tenkning. I Bray hjalp han til med å bygge opp en sterk leieboerforening, og han ble også involvert i landbruksorganisasjoner. Han rakk også å gifte seg med en kvinne fra Tipperary, Maeliosa, som også ble aktiv i den republikanske bevegelsen. I 1967 ble han valgt inn i byrådet i Bray.

Etter at konflikten i Nord-Irland tilspisset seg i 1969 ble IRA og Sinn Féin splittet. På grunn av sine marxistiske holdninger valgte Costello Den offisielle IRA og Det offisielle Sinn Féin. Han var visepresident for partiet, og stabsoffiser i OIRA.

Da OIRA i 1972 annonserte en våpenhvile var Costello sterkt uenig i dette. Han ble ekskludert fra OIRA og suspendert fra Det offisielle Sinn Féin. I 1974 ble han også ekskludert fra partiet.

Den 10. desember 1974 opprettet han sammen med republikanere, sosialister og fagforeningsaktivister det nye partiet Irish Republican Socialist Party. Costello ble partiets første leder. Samme dag grunnla han også Irish National Liberation Army, hvor han ble stabssjef. Organisasjonens opprinnelige formål var å beskytte IRSP, men den ble etterhvert til en regulær paramilitær organisasjon.

Få dager etter at INLA var grunnlagt var organisasjonen involvert i en blodig feide med OIRA. Medlemmer av INLA og IRSP ble angrepet, og flere ble drept. Etter flere mord ble det inngått en våpenhvile, men til tross for dette ble Costello den 6. oktober 1977 skutt ned og drept mens han satt i sin bil på North Wall i Dublin. Han var den første og eneste partileder som er blitt myrdet i Irland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dictionary of Irish Biography, Séamus Costello, a2085
  2. ^ Faceted Application of Subject Terminology, 9. okt. 2017, Seamus Costello, 1651690
  3. ^ Open Library, 9. okt. 2017, Seamus Costello, OL5980602A