Scydmaenus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Scydmaenus
Scydmaenus tarsatus
Scydmaenus tarsatus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Scydmaenus
Latreille, 1802
Norsk(e) navn:
Hører til: perlebiller, kortvinger, Staphylinoidea, Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: , 20 i Europa, 3 funnet i Norge
Habitat:
Utbredelse: Palearktis
Delgrupper:

Scydmaenus er en slekt av biller som tilhører gruppen perlebiller (Scydmaeninae) som nå blir regnet til familien kortvinger (Staphylinidae). De er rovdyr som har spesialisert seg på midd. Det er funnet tre arter i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (ca. 2 millimeter), mørke, blanke biller, fint hårete. Antennene er lengre enn hode + thorax, slanke, de tre ytterste leddene er knapt tykkere enn resten og danner ikke noen markert klubbe. Hodet er nokså stort, rundt, med ganske små fasettøyne. Pronotum er omtrent så langt som bredt, bredest i midten, ganske mye innsnevret foran slik at hodet blir tydelig avsatt fra kroppen (med "hals"). Ved roten har det to ganske store, dype, runde groper. Dekkvingene er ovale, hver dekkvinge har en dyp lengdegrop ved roten. De dekker hele bakkroppen. Lårene er kølleformede, beina ellers slanke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Perlebillene er rovdyr som stort sett lever av midd, spesielt pansermidd (Oribatida). Disse har et meget hardt skall og perlebillene har organer på frambeina for å holde byttet fast, og munndeler som passer til å borre eller sage seg gjennom middenes skall. Mange av artene lever i maurtuer, men det er også noen som finnes mellom løvstrø og andre råtnende plantedeler.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. (1992) Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.
  • Fauna Europaea Web Service version 2.4 (2011. Utbredelsesdatabase for europeiske dyr. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]