Scotopteryx luridata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Scotopteryx luridata
Scotopteryx luridata
Vitenskapelig(e)
navn
:
Scotopteryx luridata
Hufnagel, 1767
Norsk(e) navn: En slags bakkemåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Scotopteryx
Habitat: heier med gulltorn eller ginst
Utbredelse: Europa

Scotopteryx luridata er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet én gang i Norge, i Søgne i Vest-Agder, og har neppe noen vid utbredelse her siden vertsplantene, gulltorn og ginst, er ganske sjeldne i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 27 – 38 mm), slank, grå måler med spisse forvinger. Forvingen har tre smale, brune tverrbånd jevnt fordelt utover vingen. Feltet mellom de to ytterste tverrbåndene er ofte litt mørkere enn resten av vingen og har en liten, svart flekk. I vingespissen er det en kort, brun skråstrek. Bakvingen er ensfarget silkeaktig hvit. Arten er meget lik den beslektede Scotopteryx mucronata (ikke funnet i Norge) og noen ganger må man undersøke kjønnsorganene for å skille de to artene sikkert.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på busker i erteblomstfamilien, først og fremst gulltorn (Ulex europaeus) og ginst (Genista spp.). Arten finnes på lynghei, beitemarker, strandenger og andre steder der disse vokser. De voksne målerne flyr fra juni til august, mest i juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Dette er en europeisk art. I Norge er den bare funnet én gang, i Søgne i Vest-Agder i 1979. Det er usikkert om den har bestander her i landet i dag, i alle fall kan den ikke være vidt utbredt da næringsplantene er ganske sjeldne i Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]