Brun bakkemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Scotopteryx chenopodiata»)
Brun bakkemåler
Nomenklatur
Scotopteryx chenopodiata
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
brun bakkemåler[1]
(vanlig bakkemåler)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektScotopteryx
Økologi
Habitat: enger og andre åpne områder
Utbredelse: den palearktiske sone

Brun bakkemåler (Scotopteryx chenopodiata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er vanlig nord til det nordlige Nordland i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 33 mm), slank, brungul til gråbrun måler, sterkt variabel i fargen. Den kan vanligvis greit kjennes igjen på de spisse forvingene og det brede, mørke båndet på forvingen, som vanligvis er delt i to av lysere sone. Forvingen har en markert, litt uttrukket spiss, nær roten med 3 smale, ofte utydelige, brune tverrbånd. Rundt vingens midt har den ett bredt, brunlig (ofte med svak purpurglans) tverrbånd, dette er bredest ved fremkanten og er vanligvis delt av en lysere sone i midten. Utenfor dette tverrbåndet finnes det to, ofte utydelige, smale, brune tverrbånd. Ved vingespissen er det en kort, mørk tverrstrek. Bakvingen er lysgrå med tre smale, grå tverrbånd langs ytterkanten. Larven er naken, gråaktig med lysere lengdestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Brun bakkemåler lever på lysåpne steder som for eksempel blomsterenger, og er ofte meget vanlig. De voksne sommerfuglene flyr i juli – august, gjerne om dagen, men også om natten. Larvene lever på vikker (Vicia spp.) og kløver (Trifolium spp.).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne arten forekommer over store deler av den palearktiske sone, inkludert det aller meste av Europa. I Norge er den vanlig nord til Nordland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. juli 2020. Besøkt 17. juli 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]