Luisium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Schloss Luisium»)
Dessau-Wörlitz kulturlandskap
   UNESCOs verdensarv   
InnskrevetVed UNESCOs 24. sesjon i 2000 som det 534rev. verdensarvsted
ReferanseUNESCO nr. 534rev
Luisium slott

Luisium er navnet på et slott og et parkanlegg øst for sentrum av byen Dessau-Rosslau i den tyske delstaten Sachsen-Anhalt. Anlegget er en del av Parkanleggene i Dessau-Wörlitz som fra 2000 er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Slottet[rediger | rediger kilde]

Slottet er et lite landsted påbegynt i 1774 i engelsk stil. Huset var en gave fra Leopold III av Anhalt-Dessau til hans hustru Luise von Brandenburg-Schwedt, derav navnet Luisium.

Arkitekten Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorff oppførte huset i klassisistisk stil. I første etasje finnes en festsal med relieffer malerier og mørkegrønne stukkmarmorsøyler.

Parkanlegget[rediger | rediger kilde]

Orangeriet i Luisiumparken
Nygotisk hageaviljong (Slangehuset)

Parken er innrammet av tre demninger som beskyttelse mot oversvømmelser fra Elven. Innenfor området finnes skulpturer og byggverk, heriblant den nygotiske hagepaviljongen (slangehuset).

Stutteriet[rediger | rediger kilde]

Vest for slottet ligger stutteriet bygget i nygotisk stil, oppført mellom 1779 og 1781. Anlegget som omfatter 160 dekar er laget i tysk hagestil, en stil som er avledet av engelsk hagestil, men i tillegg har innslag av gårdsdyr.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fyrst Leopold III døde i Luisium 9. august 1817, ti dager etter en rideulykke. Etter den tyske gjenforeningen ble hagen renovert og er blant høydepunktene i Dessau-Wörlitz kulturlandskap.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]