Schizopteridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Schizopteridae
Nomenklatur
Schizopteridae
Hører til
Dipsocoromorpha,
teger,
nebbmunner
Økologi
Antall arter: ca. 220
Habitat: på land, mest i skog
Utbredelse: hele verden bortsett fra den palearktiske sone
Inndelt i

Schizopteridae er en familie av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Nebbmunner har det til felles at munndelene er sugende og at de suger opp næringen. Disse små, billelignende tegene mangler i den palearktiske sone men finnes ellers i alle verdensdeler, de fleste artene på den sørlige halvkulen. Det er kjent ca. 220 beskrevne arter fordelt på 42 slekter og tre underfamilier. Det er anslått at det kan finnes 1200 arter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (0,8 – 2,0 mm), bredbygde, som oftest billelignende teger. På farge er de vanligvis mørke, ofte svarte. De er harde med tykt ytre skjelett. Forvingene er ikke tydelig delt opp i ulike avsnitt og danner harde dekkvinger. Oversiden er uten lange hår, med kraftig skulptur i form av knøler eller groper, eller felter av tette, korte hår (microtrichia). Hodet er stort og bredt, fasettøynene kan være meget store til teger å være, og kan strekke seg bakover langs sidene av pronotum. Punktøyne (ocelli) finnes hos noen, men ikke hos alle. Antennene består av fire ledd, de to innerste er ganske korte, de to ytterste er lange og tynne. Sugesnabelen består av tre eller fire ledd, og lengden varierer mye. Hannens kjønnsorganer er asymmetriske.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Noen arter lever mellom løvstrø, mens andre bare er kjent fra materiale innsamlet ved hjelp av lysfeller. Man antar at de kan leve i trekronene. De fleste kjente artene er tropiske. De hopper og flyr gjerne. Man antar at alle er rovdyr som lever av små, virvelløse dyr, men det finnes lite konkret informasjon om biologien deres. Noen arter lever i maurtuer. Et uvanlig trekk er at hunnene utvikler ett enkelt, stort egg om gangen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Štys, P. 18. Schizopteridae. I: Schuh, R.T. og Slater, J.A. (1995) True Bugs of the World. Ithaca, New York.

[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]