Scheuermanns sykdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Scheuermanns sykdom
Scheuermanns diseasebl.jpg
22 år gammel mann med ubehandlet Scheuermanns sykdom.
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeM42.0
OMIM181440
DiseasesDB11845
eMedicineorthoped/555 
MeSHD012544

Scheuermanns sykdom (også kalt Scheuermanns kyfose) er en rygglidelse som sjelden oppdages før 10-12 årsalderen, hvor ryggvirvlene kan synes vokst med ulik hastighet foran og bak. Sykdommen er oppkalt etter den danske røntgenlegen Holger Werfel Scheuermann. Den bakenforliggende årsaken til sykdommen er ukjent.

Sykdommen rammer mellom 4–8 % av tenåringer, gutter oftere enn jenter.[1] Høye gutter har økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom.[2]

Benstrukturen i ryggvirvlene blir svakere slik at ryggvirvlene ved øket belastning kan presses sammen slik at de blir kileformet med spissen framover. Dersom mange virvler blir presset sammen kan dette gi en betydelig pukkelrygg (kyfose). Tilstanden kan oppdages ved undersøkelse av ryggen hos en ungdom med smerter i ryggen og ved påvisning av en såkalt kyfoserende knekkdannelse i ryggen. Det vil si at det dannes en vinkel på ryggsøylen med ett punkt som en pukkel. Diagnosen kan stilles ved vanlig røntgenundersøkelse av ryggen. MR er den sikreste måten idag. Når pasienten kommer i slutten av 20 årene blir ryggen sterkere igjen og vil kunne tåle normale belastninger.

Sykdommen kan også opptre i korsryggen, hvor frem og baksiden av virvlene vokser i ulik hastighet, i disse tilfellene kan smertene forsterkes i voksen alder, dette kan også forårsake søvnproblemer. Symptomene starter i 10-12 årsalderen. Spesielle kjennetegn er smerter i korsrygg samt følelsen av å bli tvunget på kne ved belastning.

Tiltak[rediger | rediger kilde]

Etter røntgenundersøkelse med påvisning av tilstanden er det viktig med samtale med pasienten og eventuelt foreldre om sykdommen. Dersom pasienten kan passe på ryggen og unngå større belastninger med trykk nedover langs ryggraden, reduseres sannsynligheten for flere kompresjoner av rygghvirvlene og det blir mindre fare for å få pukkelrygg. Det er viktig at disse pasientene ikke bærer tungt, og det skal ikke sitte andre tunge personer på skuldre eller rygg. Fallskjermhopping bør frarådes på grunn av fare for støt fra bena langs ryggraden. I noen tilfeller kan det være aktuelt med fysioterapi for å styrke spesielt magemusklene i tillegg til ryggmuskler. Viktig å velge yrke hvor man ikke belaster ryggen mye.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Scheuermanns sykdom». NHI.no. Norsk helseinformatikk. 7. juni 2011. Arkivert fra originalen 3. september 2014. Besøkt 3. september 2014. 
  2. ^ Nigrovic, Peter A (30. oktober 2013). «Back pain in children and adolescents: Overview of causes». UpToDate (engelsk). Besøkt 3. september 2014.