Bekkesildre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Saxifraga rivularis»)
Bekkesildre
Bekkesildre ved Longyearbyen
Nomenklatur
Saxifraga rivularis
L.
Populærnavn
bekkesildre[1]
Hører til
sildreslekta,
sildrefamilien,
Saxifragales
Miljøvern
Norsk rødliste:
For fastlandet:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig
NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]
-----
For Svalbard:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig
Artsdatabanken (2021)[3]

Økologi
Habitat: fuktige steder i fjellet og langt mot nord
Utbredelse: nordlige strøk

Bekkesildre (Saxifraga rivularis) er en flerårig urt i sildrefamilien.

Den er lav med krypende utløpere og vokser som en glissen tue. De nedre bladene har 3–5 fliker og lang stilk. Blomsterstengelen er kort med noen få sittende blad og ingen yngleknopper. Blomstene er hvite med rosa årer eller skjær, 8–10 mm store og sitter enkeltvis eller noen få sammen i en kvast. Planten vokser på kalkgrunn der marka er våt, for eksempel ved snøleier og på berghyller.

Bekkesildre deles i to underarter. Subsp. rivularis har en amfiatlantisk utbredelse og vokser på Grønland, Island, Jan Mayen, Færøyene, Svalbard, Skottland, langs den skandinaviske fjellkjeden i Norge, Sverige og Finland og i Nord-Russland østover til den nordvestligste delen av Sibir. Arten mangler i det meste av Sibir. Subsp. arctolitoralis ble først funnet på Vrangeløya og i Tsjukotka, men det har vist seg at den også vokser i Alaska, Nord-Canada og på Grønland. I Norge er bekkesildre vanlig i fjellet i hele landet og finnes opp til 2150 moh. i Jotunheimen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 25. februar 2022. Besøkt 25. februar 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av bekkesildre Saxifraga rivularis som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 
  3. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av bekkesildre Saxifraga rivularis for Svalbard»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 25. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 172–173. ISBN 82-512-0355-4. 
  • «Snöbräcka». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 13. juli 2022. Besøkt 2. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]