Saved!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Saved!
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 21. januar 2004
Prod.landUSA USA
Lengde92 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørBrian Dannelly
ProdusentMichael Ohoven
Sandy Stern
Foran kamera
MedvirkendeJena Malone
Mandy Moore
Macaulay Culkin
Patrick Fugit
Martin Donovan
Annen informasjon
Budsjett$5 million
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Saved! er en amerikansk komedie-dramafilm fra 2004, med elementer av religiøs satire. Filmen ble regissert av Brian Dannelly. Hovedrollene spilles av blant andre Mandy Moore, Macaulay Culkin, Patrick Fugit, og Martin Donovan. Filmen tar opp spørsmål som religion, homofobi, mobbing, tenåringsgraviditet og funksjonshemninger.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Tenåringsjenta Mary Cummings (Jena Malone) går siste siste året ved en kristen high school i nærheten av Baltimore, sammen med sine to beste venninner, Hilary Faye (Mandy Moore) og Veronica (Elizabeth Thai). Mary`s kristne kjæreste, Dean Withers (Chad Faust), forteller henne, når de svømmer under vann, at han tror at han er homofil. I sjokk, slår Mary hodet i kanten av bassenget og hun får en slags visjon hvor Jesus forteller henne at hun må gjøre alt hun kan for å hjelpe Dean. Venninnen Hilary Faye, som har en "åndelig løsning på alt" forteller Mary (uten å vite om situasjonen med Dean) at Jesus kan gjenopprette deres "åndelige og emosjonelle jomfruelighet. " Så Mary ofrer sin egen jomfrudom for å ha sex med Dean, i et forsøk på å gjenopprette hans heteroseksualitet. Noen dager senere finner Dean`s foreldre homse-porno på rommet hans, og de sender ham til Mercy House, et kristent behandlingssenter. Mary forteller vennene sine, og Hilary`s bror Roland som sitter i rullestol, at Dean er homofil. De lover å holde dette hemmelig.

Når de begynner på skolen igjen etter sommerferien, møter de Cassandra Edelstein (Eva Amurri), skolens eneste jødiske student, som er opprørsk og som forakter Hilary. Det har begynt en ny elev ved skolen, Patrick, sønnen til skolens rektor, pastor Skip Wheeler (Martin Donovan). Under et møte for alle elevene på første skoledag, later Cassandra som hun driver med tungetale fordi hun kjeder seg. Mary innser snart at hun ble gravid da hun hadde sex med Dean. Når hun kjøper en graviditetstest for å bekrefte dette, får Roland og Cassandra øye på henne. Roland avslører at han egentlig ikke er kristen, i motsetning til hans veldig religiøse søster. Cassandra avslører at hun måtte begynne ved den kristne skolen fordi hun ble kastet ut fra en annen skole. Roland og Cassandra knytter bånd over deres felles skepsis til religion. Mary finner ut at hun ikke kommer til å føde før skoleåret er over, og hun bestemmer seg for å skjule graviditeten fra venner og familie frem til hun skal føde. Men hun føler at hun har forlatt Jesus og sin kristne tro, og vennene hennes fra skolen legger merke til dette. Det fører til at hun blir utstøtt fra vennegjengen, og hun blir erstattet av en tidligere upopulær jente, Tia (Heather Matarazzo), som hadde prøvd å komme inn i klikken deres i flere år.

Når Pastor Skip får høre om Mary, vil han at Hilary og venninnene hennes skal hjelpe Mary å gjenvinne sin tro. Men det ser ut til at de misforstår ham. De kidnapper Mary for å drive demon-utryddelse på henne. Etter jul, prøver Mary fremdeles å gjemme for omverdenen at hun er gravid. Cassandra oppdager hemmeligheten hennes, men prøver å hjelpe når hun ser at Mary`s sliter med graviditeten. De skulker skolen sammen med Roland, og de tre blir gode venner. Patrick bekjenner sine følelser for Mary. Pastor Skip har i all hemmelighet et forhold med Mary`s mor, Lillian, selv om han fremdeles er gift med sin fraværende kone. Noen måneder senere, etter mye krangling mellom Hilary Faye og Cassandra, bestemmer Pastor Skip at Roland, Cassandra og Mary skal sitte i komiteen som skal arrangere skole-ball, og komiteen skal ledes av Hilary Faye. Mens de prøver å samarbeide om festen, spør Patrick om Mary vil å gå sammen med ham til skoleballet. Mary sier ja, men bare hvis de går som venner og ikke noe mer. Senere samme dag, ser Roland og Cassandra et bilde av Hilary Faye, tatt flere år tidligere, hvor hun var veldig overvektig. De legger ut dette bildet som skrivebordsbakgrunn på alle datamaskinene ved skolen.

Neste morgen har noen drevet hærverk, og tegnet over hele skolen med graffiti. Mary og Cassandra blir mistenkt for vandalisme, og til deres sjokk og vantro blir flere spraybokser funnet i skapet deres på skolen. Mens de leter gjennom skapet til Mary finner klasseforstanderen hennes et bilde fra en ultralyd. Hun prøver å skjule bildet, men mister det på gulvet og Pastor Skip ser det. Cassandra blir utvist fra skolen, og Mary blir utestengt fra skoleballet. Pastor Skip forteller Lillian at han vil avbryte forholdet deres hvis hun ikke sender Mary til Mercy House. Lillian bestemmer seg for å sende Mary bort, og sier at dette vil være til det beste både for Mary og barnet hennes. Men egentlig vil hun bare få Mary vekk for å kunne fortsette sitt forhold til pastor Skip. Til tross for at de ble bannlyst fra skoleballet, planlegger Cassandra og Roland å gå dit likevel og ta Mary med seg. Roland oppdager at Hilary Faye kjøpte flere bokser med spraymaling med kredittkortet sitt bare noen timer før skolen ble utsatt for hærverk. Hilary Faye, Tia og Veronica kjører sammen til skoleballet. I bilen ser Tia en kvittering for flere bokser med spraymaling som er signert av Hilary Faye. Når Mary, Patrick, Cassandra og Roland ankommer festen, prøver Hilary å få Mary og Cassandra kastet ut, men Pastor Skip bestemmer seg for å la dem bli.

De anklager Hilary Faye for å stå bak taggingen på skolen, og gi Mary og Cassandra skylden som hevn fordi de ydmyket henne. Hilary Faye prøver å sverge ved Gud på at hun er uskyldig, men Tia, som er lei av Hilary Faye`s mange løgner og hykleri, viser frem den signerte kvitteringen, og Hilary blir avslørt. Hun prøver å stikke av, men de andre tar opp jakten, når Dean plutselig dukker opp sammen med flere andre ungdommer fra Mercy House. Dean blir veldig overrasket over Mary`s graviditet, men han aksepterer det raskt, og Mary får møte kjæresten hans Mitch. Pastor Skip vil sende tenåringene tilbake til Mercy House, men de nekter å dra sin vei, og Mary og vennene hennes støtter dem. Plutselig krasjer Hilary bilen sin inn i en stor statue av Jesus som står utenfor skole-bygningen. Etter å ha innsett hva hun har gjort, bryter hun sammen i tårer og anger. En ambulanse kommer til området, Mary begynner plutselig å føde, og hun blir tatt med til sykehuset. I et rom på sykehuset står Mary og Dean`s venner og familie rundt sengen, mens Pastor Skip står utenfor og er usikker på om han skal gå inn til dem. I en voice-over forteller Mary at hun snart fant igjen troen sin på Jesus.

Rollelisten[rediger | rediger kilde]

  • Jena Malone - Mary Cummings, som prøver å hjelpe sin homofile venn, Dean ved å gi ham sin jomfrudom.
  • Mandy Moore - Hilary Faye. En svært konservativ kristen.
  • Macaulay Culkin - Roland Stockard, Hilary Faye`s bror. Han falt ned fra et tre som barn, og ble lam fra livet og ned.
  • Eva Amurri - Cassandra Edelstein, den eneste jødiske jenta ved skolen.
  • Patrick Fugit - Patrick, sønn av pastor Skip, skolens rektor.
  • Elizabeth Thai - Veronica
  • Chad Faust - Dean Withers som kommer ut til Mary som homofil.
  • Martin Donovan som Pastor Skip Wheeler, rektor ved den kristne skolen.
  • Mary-Louise Parker - Lillian Cummings, Mary`s mor.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]