Savannens herskere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Savannens herskere
orig. The Ghost and the Darkness
Generell informasjon
SjangerDrama / Eventyrfilm
Utgivelsesår1996
Prod.landUSA
Lengde1 t 49 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiStephen Hopkins
ProdusentGrant Hill
Michael Douglas
Paul Radin
ManusforfatterWilliam Goldman
MusikkJerry Goldsmith
SjeffotografVilmos Zsigmond
KlippRoger Bondelli
Robert Brown Jr.
Foran kamera
MedvirkendeVal Kilmer
Michael Douglas
John Kani
Annen informasjon
Budsjett$55 millioner
Prod.selskapParamount Pictures
Premiere11. oktober 1996 (USA)
14. februar 1997 (Norge)
Eksterne lenker

Savannens herskere (originaltittel: The Ghost and the Darkness) er en amerikansk drama- og eventyrfilm fra 1996 med Val Kilmer og Michael Douglas i hovedrollene. Regi er ved Stephen Hopkins. Filmen er delvis basert på John Henry Pattersons biografiske bok The Man-eaters of Tsavo. Boka omhandler to menneskeetende løver som ble omtalt som Tsavo maneaters. Løvene herjet langs jernbanelinjen mellom Uganda og Kenya i 1898 og tok livet av flere titalls jernbanearbeidere i løpet av noen måneder.

Filmen fikk relativt dårlig mottakelse av kritikerne og opplevde alt fra middelmådig omtale til slakt. Den ble heller ingen stor kommersiell suksess, verken i USA eller utenfor. Den havnet på 38.-plass over de mest innbringende filmene i USA i 1996.

Den vant en Oscar for beste lydeffekter.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til Afrika i 1898 i den britiske kolonitiden. Den britiske arméingeniør-obersten John Henry Patterson (Val Kilmer) sendes til Afrika for å bygge en jernbanebro i imperialismens tjeneste. Ved broen finnes det løver av usedvanlig utspekulert format som har spesialisert seg på å jakte på mennesker, og da i særdeleshet indere og lokale afrikanere som bygger jernbanen. De fryktede rovdyrene jakter sammen, og er ikke redde verken for mennesker eller ild. Deres angrep blir etterhvert så hyppig at arbeidet med jernbanen stopper opp og arbeiderne truer med å reise. Patterson forsøker å få has på løvene, men mislykkes gang etter gang da løvene synes å ha en nærmest overnaturlig instinkt for å lukte feller på lang vei. Etterhvert får han besøk av storviltjegeren Charles Remington og sammen tar de opp jakten på løvene.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen er delvis basert på en sann historie, men inneholder også fiction-elementer. Blant annet er Charles Remington (spilt av Michael Douglas) er en oppdiktet skikkelse.

Publikum og anmelderne[rediger | rediger kilde]

Savannens herskere ble ingen stor publikumssuksess verken i USA eller utenfor. Den innbrakte i overkant av $38 millioner på amerikanske kinoer og en lignende sum i resten av verden, og endte opp med en total på $75 millioner. Den ble den 38de mest innbringende filmen i USA i 1996.

Filmen fikk relativ dårlig mottakelse av anmelderne og opplevde alt fra middelmådig omtale til ren slakt. Variety gav den brukbar omtale, mens den kjente amerikanske filmkritikeren Roger Ebert slaktet den. Ebert skrev i sin omtale at den manglet den sjarmen som selv filmkalkuner har og at den «kun» var dårlig.[1][2] Den har oppnådd 50% på Rotten Tomatoes.[3]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen vant i 1997 en Oscar for beste lydeffekter. Den ble samme år nominert til en ASC Award for beste foto (Vilmos Zsigmond).

I Norge[rediger | rediger kilde]

Den fikk dårlig mottakelse av de norske filmanmelderne. Både VGs og Dagbladets anmeldere gav den terningkast to. Krassest i sin kritikk var VG som blant annet omtalte den som «uspiselig suppe» innpakket i «grim engelsk kolonihistorie».[4] Dagbladet skrev følgende: «Afrika som eventyrland for imperiebyggere igjen. Mest handler det om to hannløver, hvis atferd zoologer trolig vil ha ett og annet å innvende mot».[5] Den norske filmsiden Cinerama gav den i 2001 terningkast tre, og beskrev den på følgende måte: «Savannens Herskere er altså ikke spesielt skremmende, og dermed heller ikke særlig spennende. Den er glemt like fort som den tar slutt, det vil si etter ca. en time og tre kvarter».[6]

Filmen ble lansert på VHS i slutten av august 1997, og på DVD i mai 2003.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «The Ghost and the Darkness». Variety. 7. oktober 1996. Besøkt 2. mars 2009. 
 2. ^ «The Ghost and the Darkness». Chicago Sun Times. 11. oktober 1996. Arkivert fra originalen 5. juni 2011. Besøkt 2. mars 2009. 
 3. ^ «The Ghost and the Darkness». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 29. september 2021. 
 4. ^ Selås, Jon (14. februar 1997). «SPEIDERTUR TIL LØVELAND». VG. Arkivert fra originalen 4. januar 2007. Besøkt 2. mars 2009. «En nokså uspiselig suppe, dette - ren godtkjøpsspenning innpakket i grim engelsk kolonihistorie. Nifst blir det. Og spennende - akkurat slik dusinvaren av amerikansk spenningsfilmer er spennende . . . Dertil minst like reaksjonær i «budskapet» - om slikt måtte finnes.» 
 5. ^ Ellingsen, Thor (14. februar 1997). «Mike og masaiene». Dagbladet. Besøkt 2. mars 2009. «Afrika som eventyrland for imperiebyggere igjen. Mest handler det om to hannløver, hvis atferd zoologer trolig vil ha ett og annet å innvende mot.
  Imens må vi svelge en historie om de to hannløvene som herjer så fælt blant den innfødte arbeidstokken som ledes av brubyggeren og Afrika-elskeren oberst Patterson (Val Kilmer), anno 1896. Løvenes blodtørst kjenner overhodet ingen grenser, ei heller produsentenes vilje til å vise hvordan de førstnevnte spiser mennesker
  »
   
 6. ^ Tjore, Ole Morten (9. desember 2001). «Se opp for Simba!». Cinerama. Besøkt 2. mars 2009. [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]