Hopp til innhold

Sauen Shaun: Filmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sauen Shaun: Filmen
orig. Shaun the Sheep Movie
Generell informasjon
GenreFilmkomedie,[1] eventyrfilm[1]
Utgivelsesår2015
NasjonalitetStorbritannia, Frankrike
Lengde85 min.
SpråkIngen (dialog)
Bak kamera
RegiRichard Goleszowski, Mark Burton[2] Rediger dette på Wikidata
ManusMark Burton,[3] Richard Goleszowski[3] Rediger dette på Wikidata
TemaRutine,[4] Urbanitet,[4] menneske-dyr relasjoner,[4] landlighet,[4] amnesi[4]
Basert på
Produsent(er)Paul Kewley,[3] Julie Lockhart[3]
MusikkIlan Eshkeri Rediger dette på Wikidata
KlippSim Evan-Jones Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
Medvirkendeingen Rediger dette på Wikidata
Stemme­skuespiller(e)Andy Nyman,[5] Stanley Unwin,[5] Kate Harbour,[5] Emma Tate,[5] Nick Park,[5] Justin Fletcher,[5] John Sparkes,[5] Omid Djalili,[5] Simon Greenall[5] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapAardman Animations Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)StudioCanal
Fórum Hungary[6]
Vudu
Disney+
Totalomsetning106 209 378 USD[7] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)6. februar 2015[8]
19. mars 2015 (Tyskland)[9]
26. februar 2015 (Ungarn)[10][6]
OppfølgerFarmageddon Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Sauen Shaun: Filmen (engelsk: Shaun the Sheep Movie) er en animert britisk stop motion eventyrkomediefilm fra 2015 basert på den britiske fjernsynsserien Sauen Shaun fra 2007, opprettet av Nick Park, i sin tur en spin-off av Wallace og Gromit-filmen, A Close Shave (1995).

Den ble produsert av Aardman Animations, og finansiert av StudioCanal i samarbeid med Anton Capital Entertainment, med det tidligere selskapet som også distribuerer filmen i Storbritannia og flere andre europeiske land. Richard Starzak og Mark Burton skrev og regisserte filmen, og Ilan Eshkeri komponerte musikken. Justin Fletcher, John Sparkes og Omid Djalili sørget for stemmene. Filmen hadde premiere 24. januar 2015 under Sundance Film Festival, og ble utgitt på kino i Storbritannia 6. februar 2015. Filmen tjente 106,2 millioner dollarpå billettkontoret og fikk allmenn anerkjennelse fra kritikere, med mange som kalte det "morsomt, absurd og kjærlig oppfinnsom", og roste animasjonen. Den har en godkjenningsgrad på 99% på Rotten Tomatoes og er en av de høyest rangerte animasjonsfilmene på nettstedet. Sauen Shaun: Filmen ble nominert til den 88. Oscar-prisen for Oscar-prisen for beste animerte innslag. Den ble nominert i 73. Golden Globe Awards, BAFTA Awards, og vant i Toronto Film Critics Awards for beste animasjonsfilm. Det fikk fem nominasjoner ved Annie Awards, inkludert Best Animated Feature. En frittstående oppfølger med tittelen Sauen Shaun: Farmageddon ble utgitt 18. oktober 2019.

Shaun, en rampete sau som bor sammen med flokken sin på Mossy Bottom Farm, er lei av rutinene og tilværelsen på gården. Han legger en plan om for å skaffe seg en fridag ved å narre bonden til å sovne igjen. Imidlertid ruller campingvognen, hvor bonden sover, ved et uhell sin vei. Bitzer, bondens hund, jager etter ham. Bonden får derfor et slag i hodet og blir kjørt til sykehus, hvor han får påvist hukommelsestap. Etter å ha blitt utskrevet fra sykehuset rusler han tilfeldigvis inn på en frisørsalong, hvor han får en vag erindring om hvordan han tidligere pleide å klippe sauene sine. Bonden klipper håret til en kjendis, som elsker resultatet og bonden blir en populær frisør kalt "Mr. X".

I mellomtiden blir tilværelsen på gården uten bonden veldig vanskelig for sauene. Så Shaun sniker seg på en buss til byen, og til hans overraskelse følger resten av flokken etter ham på en annen buss. De forkle seg som mennesker og begynner å lete etter bonden sin, men Shaun blir fanget av Trumper som arbeider med dyrekontroll. Shaun blir snart gjenforent med Bitzer, og ved hjelp av den hjemløse hunden Slip, unnslipper Trumper. De finner igjen bonden, men han kjenner dem ikke igjen - til deres store orferdelse. Shaun, Bitzer og resten av saueflokken søker ly i en mørk bakgate. De legger en plan for å hjelpe bonden med hans hukommelsestap. De returnerer bonden til gården deres, men de får snart problemer med Trumper igjen og opplever en rekke uforutsette eventyr.

Skuespillere

[rediger | rediger kilde]
 • Justin Fletcher som sauen Shaun.
 • John Sparkes som bonden
  • Sparkes gir også stemme til Bitzer, en hund.
 • Omid Djalili som Trumper
 • Kate Harbour som moren til Timmy.
 • Richard Webber som Shirley, en stor sau
 • Tim Hands som Slip, en hjemløs hund
 • Simon Greenall gir stemme til to sauer
 • Emma Tate som Hazel, en annen sau i flokken
 • Henry Burton som en ung doktor
 • Dhimant Vyas som en sykehus-ansatt
 • Stanley Unwin som en ansatt ved buss-stasjonen, og en annen ansatt ved sykehuset
 • Andy Nyman som Nuts, en sau med merkelige øyne

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt2872750/; besøksdato: 8. april 2016.
 2. ^ Freebase-data fra Google, Google, Wikidata Q15241312, https://developers.google.com/freebase/ 
 3. ^ a b c d (på en) Internet Movie Database, IMDb-ID tt2872750, Wikidata Q37312, https://www.imdb.com/ 
 4. ^ a b c d e (på en) Shaun the Sheep Movie, Composer: Ilan Eshkeri. Screenwriter: Mark Burton, Richard Goleszowski. Animator: Will Becher. Director: Richard Goleszowski, Mark Burton, 6. februar 2015, Wikidata Q15545272, http://shaunthesheep.com/movie 
 5. ^ a b c d e f g h i http://www.imdb.com/title/tt2872750/fullcredits; Internet Movie Database; besøksdato: 26. januar 2016.
 6. ^ a b nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=shaunthesheep.htm.
 8. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 17. august 2016[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]