Sauen Shaun: Filmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sauen Shaun: Filmen
orig. Shaun the Sheep Movie
Generell informasjon
GenreFilmkomedie,[1] eventyrfilm[1]
NasjonalitetStorbritannia, Frankrike
Utgivelsesår2015
Lengde85 min.
SpråkIngen (dialog)
Bak kamera
RegiRichard Goleszowski, Mark Burton[2]
ManusMark Burton,[3] Richard Goleszowski[3]
Produsent(er)Paul Kewley,[3] Julie Lockhart[3]
MusikkIlan Eshkeri
KlippSim Evan-Jones
Foran kamera
Medvirkendeingen
Stemme­skuespiller(e)Andy Nyman,[4] Stanley Unwin,[4] Kate Harbour,[4] Emma Tate,[4] Nick Park,[4] Justin Fletcher,[4] John Sparkes,[4] Omid Djalili,[4] Simon Greenall[4]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapAardman Animations
DistributørStudioCanal, Fórum Hungary (Ungarn),[5] Vudu
Totalomsetning106 209 378 dollar[6]
Premiere(r)6. februar 2015,[2] 19. mars 2015 (Tyskland),[7] 26. februar 2015 (Ungarn)[5][8]
ForgjengerSauen Shaun
OppfølgerSauen Shaun - Bondens lamaer
Eksterne lenker

Sauen Shaun: Filmen (engelsk: Shaun the Sheep Movie) er en animert britisk stop motion eventyrkomediefilm fra 2015 basert på den britiske fjernsynsserien Sauen Shaun fra 2007, opprettet av Nick Park, i sin tur en spin off av Wallace og Gromit-filmen, A Close Shave (1995).

Filmen følger Shaun og flokken hans inn i storbyen for å redde bonden sin, som fant seg hukommelsestap der som et resultat av deres ondskap.

Den ble produsert av Aardman Animations, og finansiert av StudioCanal i samarbeid med Anton Capital Entertainment, med det tidligere selskapet som også distribuerer filmen i Storbritannia og flere andre europeiske land. Richard Starzak og Mark Burton skrev og regisserte filmen, Ilan Eshkeri komponerte musikken, og Justin Fletcher, John Sparkes og Omid Djalili sørget for stemmene. Filmen hadde premiere 24. januar 2015, på Sundance Film Festival, og ble utgitt på teatralsk vis i Storbritannia 6. februar 2015. Filmen tjente 106,2 millioner dollar i billettkontoret og fikk allmenn anerkjennelse fra kritikere, med mange som kalte det "morsomt, absurd og kjærlig oppfinnsom", og roste animasjonen. Den har en godkjenningsgrad på 99% på Rotten Tomatoes og er en av de høyest rangerte animasjonsfilmene på nettstedet. Sauen Shaun: Filmen ble nominert til den 88. Oscar-prisen for Oscar-prisen for beste animerte innslag. Den ble nominert i 73. Golden Globe Awards, BAFTA Awards og vant i Toronto Film Critics Awards for beste animasjonsfilm. Det fikk fem nominasjoner ved Annie Awards, inkludert Best Animated Feature. En frittstående oppfølger med tittelen Sauen Shaun: Farmageddon ble utgitt 18. oktober 2019.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]