Satellite news gathering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Satellite news gathering (SNG) er en term innen TV-produksjon. Det som skiller SNG fra andre måter å «samle inn nyheter», som ENG, Electronic News Gathering, eller EFG, Electronic Field Gatering, er at kontribusjonen til kringkaster går via en satellitt.

Som regel er det tekniske utstyret montert i en SNG-bil, noe som gjør enheten mobil. Foruten videokamera, og eventuelt båndspiller(e), er det tekniske utstyret bygget opp omkring en uplink. Det er digitale sendinger som er mest økonomisk. Som regel sendes det i MPEG-2, og sendetid må bookes hos den satellittoperatør man vil benytte. Da bestiller man den båndbredde som behøves. For MPEG-2 er disse slot'ene delt inn i 4,5 MHz, 9 MHz og 18Mhz, der prisen stiger med økende båndbredde.

Operatørene av en SNG-enhet må ha utstyret godkjent før man får tillatelse til å sende over satellitt. I tillegg kreves det godkjennelse fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

De viktigste satellittene for «occational use», leilighetsvis i bruk, i Skandinavia er Intelsat 10-02 og Astra 4A. Intelsat 10-02 administreres av Telenor Satellite Broadcasting, og jordstasjonen er Nittedal jordstasjon som også administreres av Telenor Satellite Broadcasting. Astra 4A administreres av SES Astra AB i Solna, Sverige. Deres jordstasjon ligger i Kiruna.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]