Sataniske vers (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sataniske vers
orig. The Satanic Verses
Forfatter(e)Salman Rushdie
SpråkEngelsk
Tilblivelse1980
SjangerMagisk realisme
Utgitt1988
ForlagViking Press
OCLC18558869

Sataniske vers (engelsk: The Satanic Verses) er en roman av den indisk-engelske forfatteren Salman Rushdie. Da boka ble utgitt i 1988, skapte den mye oppstyr, spesielt i den muslimske verden, da mange muslimer anså bokas innhold for blasfemisk, ettersom Rushdie i et kapittel henviser til en apokryf muslimsk legende, der profeten Muhammed i et svakt øyeblikk anerkjenner andre guddommer enn Allah. India var det første landet som helt bannlyste boka, og andre land fulgte så etter.

Etter boken ble utgitt ble flere bokhandlere angrepet som en reaksjon på utgivelsen.

Forlagssjef William Nygaard i Aschehoug forlag - som hadde utgitt boken - ble utsatt for et attentat i 1993. Han ble truffet av tre skudd, men overlevde.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien følger om indere, Gibreel Farishta og Saladin Chamcha, som flyr fra India til England. Flyet sprenges av terrorister og styrter i Den engelske kanal, men de to inderne overlever på magisk vis. Mystiske ting begynner å skje. Den ene omvandles til en engel, og den andre får utseendet og lukten til Djevelen. I et av kapitlene drømmer engelen om muslimens profet, Muhammed. Han drømmer at Muhammed godtar at det finnes flere guder enn Allah. Både Gibreel Farishta og Saladin Chamcha er skuespillere med indisk-muslimsk bakgrunn. Farishta er en Bollywood-stjerne som spesialiserer seg på å spille forskjellige hinduistiske guder. Chamcha er en emigrant som har brutt med sin indiske identitet, og arbeider som voiceover-artist i England.

Begge karakterene sliter med å fortsette livet etter kapringen av flyet de satt i. Farishta oppdager kjærligheten, sammen den engelske fjellklatreren Allie Cone. Men forholdet deres blir snart overskygget av hans psykiske lidelse. Chamcha, som mirakuløst har gjenvunnet sin menneskelige form, ønsker å ta hevn på Farishta for å ha forlatt ham etter deres fall fra det kaprede flyet. Han ødelegger derfor Farishtas forhold til Allie. Både Chamcha og Farishta vender etter hvert tilbake til India. Farishta kaster Allie av et høyhus i et annet utbrudd av kraftig sjalusi, og begår deretter selvmord. Chamcha har i mellomtiden forsonet seg med sin fremmedgjorte far og sin egen indiske identitet, og bestemmer seg for å bli værende i India.