Sarfannguaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sarfannguaq
LandGrønlands flagg Grønland
Areal1,72 km²
Befolkning96[1] (2020)
Bef.tetthet55,81 innb./km²
Kart
Sarfannguaq
66°54′00″N 52°52′00″V

Sisimiut kommune.

Sarfannguit er en liten bygd i Sisimiut kommune på vestkysten av Grønland. Navnet betyr «plassen der de små strømmer møtes», navnet viser til de kraftige strømmene som samles ved enden av øya Sarfannguit Nunataat mellom fjordene Amerloq og Ikertooq.

Fra udsted til bygd[rediger | rediger kilde]

Sarfannguit ligger 36 km (22 nautiske mil) øst for Sisimiut, på en øy like ved fastlandet. Bygda ble i 1843 opprettet som anlegg for torskefiske, og i 1850 ble den et såkalt udsted med våningshus, mannskapshus og spekkhus.

Begrepet udsted er en benevnelse tidligere ble brukt på mindre handelsplasser, som var underlagt en koloni. Begrepet er i dag erstattet av bygd. Navnet antyder bygdenes tidligere adskillelse fra omverdenen. Men, i dag er Sarfannguit, i likhet med de fleste andre bygder på Grønland, et lite, men levedyktig lokalsamfunn. De har jevnlige forbindelser til omverdenen, hovedsakelig med båt. Bygda unngikk å bli nedlagt i forbindelse med konsentrasjonspolitikken, og i dag er det fortsatt et levende samfunn med en stabil folkemengde. Innbyggertallet pr. 1. august 2007 var 131.

Havet som inntektskilde[rediger | rediger kilde]

Bygda lever hovedsakelig av fiske, og fisken bearbeides på den lokale fiskerifabrikken. Her produseres torsk, havkatt, steinbitrogn og uer, som dereTfter eksporteres aV firmaet Arctic Green Food. Lokalbefolkningen er for det meste selvforsynt med fisk og sel fra havet, samt med rein og moskusfe fra området omkring bygda.

Handel og kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

KNI – Pilersuisoq driver en butikk i bygda; her man kan proviantere og kjøpe dagligvarer. Her kan også de vandrerne som går langs The Arctic Circle Trail fra Kangerlussuaq til Sisimiut kjøpe varer til resten av ferden. I bygda er det opstilt telekommunikasjonsmaster for mobiltelefoni, og innbyggerne har dessuten tilgang til internett gjennom Tele Greenland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]