Sarah Kemble Knight

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sarah Kemble Knight
Født19. april 1666[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
BostonRediger på Wikidata
Død25. september 1727[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (61 år)
NorwalkRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, dagbokskriver, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Signatur
Sarah Kemble Knights signatur

Sarah Kemble Knight (født 19. april 1666, død 25. september 1727) var en lærer og forretningskvinne de amerikanske koloniene som huskes for sin dagbok om en reise fra Boston i Massachusetts Bay-kolonien og til New York i 17041705, en modig reiste for en kvinne på den tiden å foreta. I den episodebaserte dagboken forteller hun om omstendeligheter til fots og på hesteryggen, og om de vanskeligheter som enslig kvinne møtte med ledsagere, nybyggere og indianere, og gir dermed et innblikk i seder og skikker i det tidlige koloniale samfunnet. Ettersom tidens skrifter inneholdt lite av hverdagsspråket til kolonistene, er hennes dagbok også av interesse for lingvister.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Sarah Kemble ble født i Boston i 1666 som datter av Thomas Kemble, en suksessfull handelsmann, og Elizabeth Trerice som kom fra en etablert familie i Massachusetts. I 1689 giftet hun seg med Richard Knight, en sjøkaptein betydelig eldre enn henne selv. De fikk et barn, en datter ved navn Elizabeth som hun selv. Som enke åpnet hun en skole som fikk godt omdømme i Boston, og blant hennes studenter var Samuel Mather og muligens Benjamin Franklin. Selv før hennes ektemanns død utnyttet Sarah Kemble Knight mange av familiens forretningsmuligheter. Hun drev en butikk i Boston, tok imot losjerende, arbeidet som skriver ved domstolen ved å kopiere juridiske dokumenter. Hennes kjennskap til juridiske emner, foruten også hennes sedvanlige uavhengighet, bidro til hennes beslutning i 1704 å ta en reise til New Haven i Connecticut for å bidra til å ordne eiendommen til hennes fetter Caleb Trowbridge på vegne av hans enke. Selv om reiseruten var en etablert som ble benyttet av postryttere, var vegen barsk og primitiv, og reisende fant det ofte nødvendig å leie lokale førere for å komme fra den ene byen og til den andre. For en kvinne å foreta en slik reise alene var meget usedvanlig. Hun nedskrev sine erfaringer i en dagbok som siden har gjort henne kjent for studenter av amerikansk kolonilitteratur. Den lille dagboken av hennes reise ble første gang utgitt, posthum, i 1825 av Theodore Dwight, og har siden blitt trykket gjentatte ganger med biografisk informasjon.[5]

Sarah Kemble Knight var en omsorgsfull skribent som «la mitt sinn i min dagbok» etter hver dagsreise. Dagboken er en unik og underholdende dokument, både grunnet at hennes erfaring var såpass atypisk[6] og grunnet hennes livlige, ofte humoristiske fortellende stemme som markerer et brudd med den langt mer nøkterne tradisjonen til samtidenspuritanske dagbøker og fortellinger. Den private dagboken til Knight er meget verdslig i sitt innhold, tone og stil, og inneholder få moralske belæringer og bortimot ingen åndelige henvisninger.[5] Hennes skarpe iakttakelser nedtegnet treffende snitt av de sosiale forskjellene og klassehierarkiene som utgjorde kolonitidens New England, ofte med et øre for dagligtalens språk. Alle hennes erfaring er sett gjennom hennes egen middelklassebakgrunn og økonomiske posisjon. Hun er nådeløs og sarkastisk om den dårlige smaken og uvitenheten til de bondske «bumpkins» (slamper) hun møtte på landet, og meget stolt av den «vidunderlige sivilisasjon» som ble vist av byfolk av høyere sosial status enn hennes egen. Hun fordømte slaveriet og appellerte til en del bønder om å la deres slaver «sitte ved bordet og spise sammen med dem». Gjennom hele dagboken viser hun til de innfødte indianere i fordømmende vendinger og har intet godt å si om dem, og sammenligner dem med dyr. Til tross for hennes fordommer gir hun et fargerikt og levende bilde av det tidlige samfunnet i Nord-Amerika.[5]

Sarah Kemble Knight avsluttet sin reise i mars 1705 og reiste trygt tilbake til sitt hjem i Boston. I 1714 giftet hennes datter seg med John Livingston fra New London i Connecticut. Hun flyttet sammen med dem og fortsatte sin forretninger. Da hun døde i 1727 etterlot hun sin datter en meget stor eiendom og rikdom, et vitnemål på en kvinne med skarpsindighet og dyktighet i en tid som la begrensninger på kvinners aktiviteter og deltagelse i samfunnslivet.

Sarah Kemble Knight er gravlagt i Ye Antientist Burial Ground i New London.

Verker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Sarah Kemble Knight, biography/Sarah-Kemble-Knight
 2. ^ a b FemBio, 9. okt. 2017, Sarah Kemble Knight, 15942
 3. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Sarah Knight, 11366960
 4. ^ a b Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Sarah Kemble Knight, w6b30x04
 5. ^ a b c Authors: Sarah Kemble Knight (1666-1727), American Passages: A Literary Survey
 6. ^ Waisman, Charlotte S.; Jill S. Tietjen (2008): Her Story. Collins. ISBN 978-0-06-124651-7. s. 17.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Balkun, Mary McAleer (1998): Sarah Kemble Knight and the construction of the American self In: Women's Studies 28:1.
 • Bush, Jr., Sargent (1995): Sarah Kemble Knight (1666–1727) i: Legacy 12:2, 1995.
 • Kratzke, Peter (2003): Sarah Kemble Knight's polemical landscape i: CEA Critic 65:3, 2003.
 • Margolies, Alan (1964): The Editing and Publication of The Journal of Madam Knight i: Papers of the Bibliographical Society of America 58, 1964.
 • Thorpe, Peter (1966): Sarah Kemble Knight and the Picaresque Tradition i: College Language Association Journal 10, 1966.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]