Hopp til innhold

Santa Maria del Mar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Santa Maria del Mar
Beliggenhet
LandSpania[1]
StedSant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Historiske fakta
ArkitektBerenguer de Montagut
StilretningKatalansk gotikk
Etablert1329
Ferdigstilt 1383 (Julian)
Kart
Kart
Santa Maria del Mar
41°23′01″N 2°10′55″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (ca)

Santa Maria del Mar er en basilica minor i Barcelona. Den ligger i bydelen La Ribera, og ble bygd mellom 1329 og 1383. Den er et enestående eksempel på katalansk gotisk arkitektur, med en reinhet og helhet i stilen som er veldig uvanlig for store middelalderbygninger. Den består av et midtskip og to sideskip som danner en halvrund koromgang der de møtes.

Santa Maria del Mar har alltid hatt et rykte på seg om å være en folkelig kirke bygd av arbeidere for arbeidere, og fungerte som arbeiderklassens katedral. En betydelig del av arbeidet med bygginga ble utført av såkalte bastaixer, som frivillig og ulønna bar steinblokker fra steinbruddet i Montjuïc til kirken. Den ble bygd over en eldre og mindre kirke med samme navn.

Utenfor Santa Maria del Mar er det en liten plass med tre trær, som kalles Fossar de les Moreres, etter navnet på monumentet som står der. På denne plassen ble flere av dem som forsvarte Barcelona under beleiringa i 1714 begravd, og monumentet er en fakkel som brenner for å hedre de falne.

Den historiske romanen Havets katedral av Idelfonso Falcone er lagt til perioden for byggingen av Santa Maria del Mar og basilikaen danner bakteppet for handlingen i boken.


Referanser[rediger | rediger kilde]