Santa Claus: The Movie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Santa Claus: The Movie
Generell informasjon
GenreBarnefilm, fantasyfilm,[1] julefilm
Utgivelsesår1985
NasjonalitetStorbritannia, USA
Lengde95 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJeannot Szwarc[2][3] Rediger dette på Wikidata
ManusDavid Newman Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Pierre Spengler, Ilya Salkind
MusikkHenry Mancini Rediger dette på Wikidata
FotoArthur Ibbetson Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeDudley Moore,[4] John Lithgow,[4] David Huddleston,[4] Burgess Meredith,[4] Jeffrey Kramer,[4] Judy Cornwell[4] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapTriStar Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)TriStar Pictures
Netflix
Premiere(r)27. november 1985 (USA)
5. desember 1985 (Tyskland)[5]
Eksterne lenker

Santa Claus: The Movie er en britisk-amerikansk julefilm fra 1985 med Dudley Moore, John Lithgow, og David Huddleston i hovedrollene. Den er den siste store fantasyfilmen produsert av Alexander og hans sønn Ilya Salkind. Filmen ble regissert av Jeannot Szwarc og utgitt i Nord-Amerika 27. november 1985 av TriStar Pictures.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

En gang på 1300-tallet er Claus en treskjærer i midten av 50-årene som sammen med sin kone Anya leverer gaver til barn i lokale landsbyer. En natt blir Claus, Anya og deres to reinsdyr, Donner og Blitzen, fanget i en snøstorm, og får store problemer med det kalde uværet. Imidlertid blir de reddet av en alv og fraktet til de enorme "isfjellene, langt opp på toppen av verden"

Deres ankomst blir varslet av Vendequm, ledet av den ærverdige og kloke alven Dooley. Claus og Anya møter også en oppfinnsom alv, Patch, og den mer jordnære Puffy. Dooley forteller Claus at det er hans skjebne å levere leker til verdens barn hver julaften, som alvene skal lage i sitt store juleverksted. Donner og Blitzen får selskap av seks andre reinsdyr, og få magisk mat som gjør at de kan fly. Når julaften kommer, blir Claus kontaktet av den eldste av alvene, som omdøper ham til "julenissen"

Århundrene går, til det 20. århundre, hvor julenissen blir utmattet av den stadig økende arbeidsmengden hvert år på grunn av verdens økende befolkning. Anya foreslår at han verver en assistent, en stilling som Patch og Puffy konkurrerer om å få. Patch bruker en maskin han har oppfunnet, som gjør at han vinner. Men maskinen begynner å produsere skumle verk uten hans viten. I løpet av sine årlige leveranser blir julenissen venn med en hjemløs 10 år gammel foreldreløs gutt ved navn Joe i New York City, og tar ham med på en flytur rundt skyskraperne på Manhattan i sin slede. De gjennomfører et luftig triks som involverer at de gjør en komplett 360 graders sving, noe som Donner har problemer med å gjennomføre på grunn av akrofobi.

Julenissen tar Joe med seg for å levere julegaver hvor de møter 9 år gamle Cornelia, som også er foreldreløs. 1. juledag begynner lekene til Patch å falle fra hverandre, og får ham til å slutte i jobben - og Puffy tar over. Patch konstruerer også en luftfartøy kalt "Patch-mobile" for å levere produkter som nissen, og hjelper til med å skape en ny høytid den 25. mars, som leketøy-produsent B.Z. erklærer for "Jul 2" men Julenissen misliker Patchs handlinger (uvitende om at planen egentlig var å få nissen til å sette pris på Patch igjen) og Julenissen føler seg motløs over å fortsette jobben hvis ikke verdens barn bryr seg lenger.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0089961/; besøksdato: 6. juli 2016.
  2. ^ «Santa Claus: The Movie». Internet Movie Database (flere språk). Besøkt 14. januar 2020. 
  3. ^ «Santa Claus». Online-Filmdatenbank (tysk). Besøkt 14. januar 2020. 
  4. ^ a b c d e f http://www.ofdb.de/film/6911,Santa-Claus; besøksdato: 6. juli 2016.
  5. ^ Lexikon des internationalen Films[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]